تحلیل آزمون | آزمون های آزمایشی | نکات مهم تحلیل آزمون | کمبود زمان | تراز درسی | تحلیل جامع آزمون | تحلیل آزمون به شیوه ای استاندارد
تحلیل آزمون مهمترین قسمت آزمون های آزمایشی
بسیاری از دانش آموزان سالانه در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنند و تقریباً هر دو یا سه هفته یکبار آزمون میدهند؛
اما این آزمونها چه میزان به پیشرفت شما کمک میکند و چگونه میتوان بهترین استفاده را از این آزمونها برد؟
هدف اصلی از هر آزمون، شناخت تواناییها و نقاط ضعف است؛ آزمون آزمایشی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وقتی شما آزمون میدهید:
در مرحله اول انتظار پیشرفت نداشته باشید.
در مرحله دوم جایی هستید که با بررسی اجمالی، نقاط ضعف و قوت خود را میشناسید.
مهمترین کاری که شما بعد از شرکت در آزمون باید انجام دهید که به نوعی مرحله آخر می باشد، بررسی دقیق و تک به تک سؤالات آزمون است که البته علی رغم چیزی که تاکنون شاید شنیده باشید نمی بایست فقط سوالاتی که پاسخ نداده و یا اشتباه پاسخ داده اید را بررسی کنید بلکه باید تمام سوالات و در وحله ی اول آنهایی که جواب صحیح دادید را بررسی نمایید، پس از آن تمرین کردن ،رفع ابهامات و یادداشت برداری از نکات آنها مهم میباشد.
بسیاری از داوطلبان فقط مرحله اول را انجام میدهند! و فقط در آزمون شرکت میکنند.
عده ای دیگر مرحله دوم را نیز انجام داده و فقط به شناسایی نقاط ضعف و قوت خود اکتفا کرده! و برای بررسی و رفع آنها تلاشی نمیکنند.
دانشآموز موفق، پس از شناخت نقاط ضعف و قوت خود، به دقت آنها را بررسی میکند و این نقاط ضعف را برطرف و به نقاط قوت تبدیل میکند.
تحلیل آزمون چیست؟
تحلیل آزمون به معنای اختصاص دادن زمانی بعد از آزمون آزمایشی، به منظور بررسی تمامی سوالات آزمون و دریافتن نقاط ضعف و قوت به صورت جزئی می باشد.
بعد از شرکت در آزمون، اندکی استراحت کنید و سپس با توجه به برنامه ی مطالعاتی خود میتوانید تحلیل آزمون را شروع کنید و زمانی حداقل به اندازه زمان آزمون را به بررسی تک تک پرسشها اختصاص دهید؛
بررسی تک تک سؤالات یک آزمون آزمایشی، حداقل یک ساعت و نیم زمان میگیرد، پس حتماً زمان کافی را برای تحلیل آزمونتان اختصاص دهید.
به این موضوع توجه کنید که حتماً باید تک تک سؤالات بررسی شوند حتی سؤالات درسی که ۱۰۰زده اید!
تعداد پاسخهای صحیح، غلط و نزده های هر درس را حساب کنید.
در مورد سؤالهایی که بدون پاسخ گذاشته اید، ممکن است مبحث را خوانده اما توان پاسخگویی به سوال را نداشته باشید؛
در این صورت یا به تکرار تمرین بیشتر نیاز دارید یا منبع درسی شما مورد اشکال است یا حتی ممکن است منبع مناسب بوده اما روش مطالعه شما اشتباه بوده که در هر صورت باید علت آن را پیدا کنید.
سپس به یادداشت برداری از تمامی مواردی که باعث شده است نتوانید به بعضی از پرسشها پاسخ دهید یا پاسخ غلط بدهید بپردازید و برای هرکدام یک راه حل مناسب انتخاب کنید.
با خواندن دوباره سوالات ممکن است به تعدادی از سوالاتی که به آنها پاسخ نداده یا غلط جواب داده اید، درست جواب بدهید که گویای این مطلب است که در موقع آزمون وقت کافی یا تمرکز نداشته اید.
اگر به طور مداوم قبل از کنکور، آزمون های آزمایشی خود را به درستی تحلیل کنید، میتوانید نقاط ضعف و ایرادات و تصمیمات درست بگیرید، بدون شک میتوانید به درصدهای بالاتر دست پیدا کنید.
نکات مهم تحلیل آزمون
فرم تحلیل آزمون باید شامل شماره ی تست، مبحث تست، نحوه ی پاسخ دهی (درست، نادرست، نزده)، علت (برای تستهای نادرست و نزده) باشد و در انتها بخشی که بتوانید اقدامات لازم برای هر تست و درس را مشخص کنید؛
به عنوان مثال برای تستی که نزده و علت آن، نخواندن مبحث بوده، آموختن آن بحث را در برنامه مطالعاتی هفته های آینده خود قرار دهید.
از تست اول درس ادبیات شروع کنید؛
اگر درست پاسخ داده بودید، به پاسخنامه تشریحی نگاه کرده و اگر طراح پاسخنامه نگاه جدیدی به تست داشت یا از راه دیگری به جواب درست رسیده بود آن را بررسی کنید.
توجه: حتماً باید تستهایی که پاسخ صحیح دادهاید را هم بررسی کنید؛
گاهی راه حلهایی غیر از راه حلهای ما و یا راههای کمتر و خلاصه تر برای رسیدن به جواب درست وجود دارد.
گاهی نیز تست را به صورت شانسی درست جواب داده اید؛
(که در بحث تخصصی در جلسات آموزشی”۷ گام مطالعه و یادگیری” برای کنکورکامل توضیح میدهم)، اگر تستی را درست جواب داده بودید جلوی گزینه ی درست تیک زده و سراغ تست بعدی بروید؛ در غیر این صورت ابتدا غلط یا نزده بودن تست را مشخص کرده و سپس پاسخنامه را دقیق بخوانید.
اکنون وقت علت یابی است:
به سؤالهایی که شک داشتهاید، توجه کنید؛
چرا یادگیری شما در آن مبحث ناقص بوده است؟ چرا نتوانستید به جواب قاطعی در آن سؤال دست یابید؟
به سؤالهایی که اشتباه پاسخ دادهاید توجه کنید؛
چرا به آن سؤال پاسخ اشتباه دادهاید؟ بیدقتی کردهاید؟ چه راهکاری برای کاهش بیدقتی خود دارید؟ آیا بهتر نیست به همهی سؤالات پاسخ ندهید تا تعداد اشتباهات شما کاهش پیدا کند؟ چه روشی را برای خود مناسبتر میدانید؟
به سؤالهایی که فراموش کردهاید توجه کنید؛
در هنگام مطالعه تمرکز لازم را نداشتهاید؟ چه موضوعی باعث شد تا آن مبحث را فراموش کنید؟ در چه زمانی آن مبحث را مطالعه کردهاید؟ آیا خسته بودید؟
به سؤالهایی که جواب ندادهاید توجه کنید؛
چرا به آن سؤال پاسخ ندادهاید؟ آیا مبحثش را نخوانده بودید؟ چگونه باید برنامهریزی کنید تا بتوانید همهی مباحث آزمون را پوشش بدهید؟ آیا آن مبحث در آزمون بعد تکرار میشود؟ ایستگاههای جبرانی آن مبحث کجاست؟ لازم است با مشاورتان برنامه کلی و جزئیتان را چک کنین؟
به سؤالهایی که برای شما مهم است توجه کنید؛
بعد از اتمام بررسی هر درس میتوانید نکات جدیدی را که یاد گرفته اید در یک برگه یادداشت نموده و به صفحهای از کتاب یا جزوه که مربوط به همان سوال است بچسبایند.
برای تستهای غلط، علتها میتوانند شامل اشتباه محاسباتی، شانسی جواب دادن، اشتباه دیدن عددهای صورت سوال یا گزینه ها، عدم تسلط و .. باشند.
تسلط پایین یا عدم تسلط از دلایل غلط های زیاد است.
برای افزایش تسلط پیشنهاد میکنیم در روزهای آخر منتهی به آزمون یعنی چهارشنبه و پنجشنبه، درس جدیدی را نخوانید و در عوض تست دروسی که قبلاً خواندید را بزنید تا تسلط شما افزایش یابد.
توجه داشته باشید:
با خواندن درس جدید در روزهای آخر، تسلط پایینی در این دروس پیدا میکنید که منجر به غلط زدن در آزمون میشود و همچنین این کار باعث میشود دروسی که قبلاً خواندید را با تست زدن مرور نکنید و به تسلط خوبی نرسید.
برای تستهای نزده، علتها میتوانند شامل نخواندن مبحث و یا نداشتن زمان در سر جلسه باشند:
کمبود زمان
علت آن عدم تسلط و زمان بر بودن حل شما در سؤالات قبلی بوده است.
پس باز هم به تکرار و تمرین بیشتر نیاز دارید.
ممکن است شما به سرفصل مورد نظر نرسیده باشید که در این صورت باید با ساعت مطالعه خودتان را افزایش دهید یا برنامه درسی خود را تنظیم کنید یا تغییر دهید.
ضعف علمی
در این حالت یا نیاز به تکرار و تمرین دارید یا اینکه اگر به اندازه کافی مطالعه کردید ممکن است مرور خوبی انجام نداده باشید یا اساساً مشکل از منبع مورد مطالعه شما است.
اگر علت عدم پاسخگویی به سؤالات در آزمون، معلومات است، پیشنهاد میشود از ابزاهای کمک آموزشی مناسب (نظیر کتاب تست و یا کلاس، دی وی دی آموزشی و …) استفاده نمایید که میتونین برای یافتن منابع آموزشی حرفه ای به سایت گروه آموزشی پرواز به آدرس www.parvaz99.ir سر بزنید.
تا مدت زمان یادگیری مباحث کاهش یابد و بتوانید برای تکمیل آموختههای خود از تستزنی به شیوه تکنیکی و حرفه ای استفاده کنید.
ممکن است علت عدم پاسخگویی شما، مفهومی بودن سوالات یا متوجه نشدن دروس باشد، که در این صورت میتوانید با مطالعه دقیق و مجدد مطالب و زدن تستهای آموزشی فراوان، مطالب را به صورت عمقی در ذهن خود تثبیت نمایید.
تحلیل آزمون به شیوه ای استاندارد
۱- توجه به نمرهی تراز هر درس؛
اگر حدود ۵۵۰۰ بود، عملکرد شما به میانگین تمامی شرکتکنندگان نزدیک است.
نکته: همیشه میانگین، نمایشگر مطلوبی نیست؛ میانگین نمرهی تراز نفرات برتر آزمون میتواند معیار مناسبتری برای مقایسه باشد.
میانگین نمره ی نفرات برتر را از نمرهی خودتان کم کرده و حاصل را بر ۳۵۰ تقسیم نمایید.
عددی که به دست میآید تعداد پرسشهایی است که باید بیشتر از جوابهای درست فعلی خود به آنها پاسخ دهید تا به حد دانش آموزان برتر برسید.
۲- رفتن به سراغ پرسشهایی که پاسخ نداده اید و سعی در حل کردن مجدد آنها
نکته: اگر به جواب درست دست یافتید، احتمالاً یا در مدیریت آزمون ضعف دارید و در زمان تعیین شده ی آزمون نتوانسته اید وقت کافی را برای پاسخگویی این پرسش بگذارید که در این صورت پیشنهاد میکنیم تستهای آموزشی زماندار را بیشتر تمرین کنید، به زمان بی اهمیت نشوید و سعی کنید تا هرچه سریعتر به آنها پاسخ دهید.
یا استرس جلسه آزمون، مانع از تمرکز حواس شما شده است و به همین دلیل نتوانسته اید به آن پرسش پاسخ دهید که، باید راههای مقابله با آن و روشهای ایجاد تمرکز را تمرین کنید.
۳- اکنون نوبت سؤالهایی است که به آنها پاسخ اشتباه داده اید؛
اکثر داوطلبان در مواجهه با سوالات محاسباتی به محض رسیدن به جواب، اگر آن را درون گزینهها دیده باشند، بلافاصله علامت میزنند
قبل از این که شما پاسخ به دست آمده را در پاسخنامه علامت بزنید، آن نقاط و مراحل کلیدی را سریعاً کنترل کرده و پس از اطمینان کامل، گزینه را علامت بزنید.
نکته: در آزمون سراسری و حتی آزمونهای آزمایشی، گزینه های پرسشها کاملاً هوشمندانه طراحی شده اند؛
هر اشتباه محاسباتی که ممکن است انجام دهید و به تبع آن به پاسخی برسید، توسط طراح پیش بینی میشود.
توصیه
دفتری برای خود درست کنید تا هنگام حل مجدد پرسشهایی که پاسخ نادرست داده اید، اشتباهی را که در حین آزمون مرتکب شده بودید را به عنوان یک نکته و تجربه بنویسید؛
در ابتدای صفحه یادداشت کنید « اشتباه متداول در درس…» و سپس اشتباهات و نکتههای مربوط به هر درس را دقیقاً یادداشت کنید.
میتوانید برای جلوگیری از تکرار دوباره آن اشتباه، در صورت تکرار برای خود جریمهای مانند پاسخ به ۲۰ سوال از همان تیپ، در نظر بگیرید.
۴- تحلیل جامع آزمون و یافتن ضریب رشد
که بیشتر در آزمون های جامع گزینه دو کاربرد دارد از طریق زیر قابل محاسبه است:
تحلیل
الف) اگر درصد ضریب رشد شما کمتر از ۲۰% است؛
عملکرد شما نگرانکننده است و از تجربه آزمونهای قبلی تقریباً استفادهای نکرده اید.
ب) اگر درصد ضریب رشد شما بین ۲۰ تا ۰ است؛
عملکرد مطلوبی نداشته اما تا حدی از تحلیل آزمونهای قبل بهره برده اید.
شما توانایی پیشرفت بیشتر را دارید و لازم است تحلیل آزمون را با دقت و جدیت بیشتری دنبال کنید.
ج) اگر درصد ضریب رشد شما بین ۰ تا ۲۰%است؛
نرخ رشد شما مطلوب است؛ از تجربه آزمون هایتان به خوبی بهره برده و با مدیریت زمان و تست زدن بیشتر، پیشرفت ما چند برابر خواهد شد.
د) اگر درصد ضریب رشد شما بیشتر از ۲۰% است؛
رشد شما عالی است و اگر به همین ترتیب به تحلیلها پس از آزمون ادامه دهید، می توانید بهترین استفاده را از آزمونها ببرید.
البته نباید این پیشرفت باعث شود شما مغرور شده و دست از تحلیل آزمونها بردارید.
یک نکته بسیارمهم
با آزمونی که دادید احساسی برخورد نکنید؛
هدف از آزمون آزمایشی سنجش پیشرفت و اصلاح عادات، روشها و افزایش سطح کمی و کیفی مطالعه شما میباشد.
با مطالعه مطالب ذکر شده امیدواریم از همه اشتباهات خود برای آزمونهای بعدی درس گرفته و نقاط قوت خود را نیز شناخته باشید در این صورت بهترین بهره را از آزمون خود برده و روش مطالعه، ساعت آن، برنامه و دقت و … شما روز به روز بهبود پیدا میکند.
نکته: ممکن است سؤالات آزمون استاندارد نباشد و بیش از اندازه سخت طرح شده باشند؛ پس همه تقصیرها را گردن خودتان نیندازید.
پس از آزمون و استراحت چند ساعته تحلیل آزمون را در همان روز آزمون انجام دهید.
زیرا با گذشت زمان، مشکلات و راه حلهای آزمون را از یاد خواهید برد و تحلیل آزمون شما دقیق نخواهد بود.
تحلیل آزمونهای آزمایشی را جدی گرفته و سعی کنید پس از آزمون این روند را انجام داده و تمامی سوالات را بررسی نمایید، تا بتوانید با تصمیمات راهبردی دقیق با موفقیت به راه خود ادامه دهید.
در انتهای تحلیل آزمون به جمع بندی مفیدی دست پیدا میکنید و با مواردی آشنا میشوید که باید به آنها اهمیت داده و در آینده انجامشان دهید.
از نکته های فرعی که سر جلسه به ذهنتان رسیده و آنها را یادداشت کردید نیز استفاده کنید؛
تنها در این صورت هست که در درس خواندنتان پیشرفت خواهید کرد.