تاثیر ظاهر بر اعتماد بنفس

تاثیر ظاهر بر اعتماد بنفس | اعتماد بنفس | ظاهر


 

تاثیر ظاهر بر اعتماد بنفس:

مـن چـاقـم. مـن بیـش از حد لاغرم. کاش کمی قدم بلندتر بـود، کـاش قـدم کوتاه‌تر بود، کاش موهام فرفری بود، کاش مـوهام صـاف بود. کـاش بینـیـم کـوچکـتـر بـود. کـاش پاهام بلـنــدتر بود، کاش عضله‌هام برجسته‌تر بود و هزاران هزار کاشکی دیگر…

ایـن گـلایه هـا بـه نظر شما آشنا نمی‌آید؟

شما هم عادت دارید از خودتان ایراد بگیرید؟

اگر اینطور است بدانید که تنها نیستید. شما بعنوان یک انسان در دوره‌های مختلف سنی دستخوش تـغییرات ظاهری و جسـمـانی بسیـاری مـی‌شوید و هــمراه با این تغییرات ظـاهـری، تـصویر شــما از خودتان نیز تغییر می‌یـابـد؛ و همچنین با دیدن همسالان و همنوعان در گروه‌های مختلف خانوادگی و اجتماعی و یا حتی از طریق رسانه‌های مختلف همچون تلویزیون، سینما، شبکه‌های اجتماعی و … سلیقه و پسند شما بارها و بارها دچار تغییر گردد.

خوب است این را بدانیم که بسیاری از انسان‌ها ( چه به صورت پنهان و چه بصورت آشکار ) برای کنار آمدن با مسئله تغییرات ظاهری و ویژگی‌های جسمی و فیزیکی مشکل دارند، و همین موضوع به شدت بر عزت نفسشان تاثیر منفی می گذارد تا این حد که اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند و نمی‌توانند بازدهی لازم از فعالیت و زندگی خود را داشته باشند.

 

دلیل اهمیت عزت نفس و تصویر ذهنی از خود:

عزت نفس یعنی چقدر افراد برای خود احترام قائلند، چقدر نسبت به خود احساس غرور می‌کنند، و  به نظرشان چقدر ارزشمندند و چقدر خود را دوست دارند. عزت نفس از این نظر دارای اهمیت است که احساس شما نسبت به خودتان بر اعمال و رفتار شما تاثیر می گذارد. افرادی که عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند، سریعتر دوست پیدا می‌کنند، بر رفتارهای خود کنترل بیشتری دارند و از زندگی بیشتر لذت می برند.

تصویر ذهنی از خود، یعنی احساس درونی فرد نسبت به ظاهر فیزیکی و جسمانی خود.

در بیشتر مردم، به ویژه نوجوانان، تصویر ظاهری رابطه‌ی بسیار نزدیکی با اعتماد به نفس دارد. این به آن خاطر است که وقتی افراد از دوران کودکی به نوجوانی منتقل میشوند، دیدگاه دیگران نسبت به آنها برایشان اهمیت بیشتری پیدا می کند و به همین دلیل اعتماد به نفس دچار بحران می‌شود.

 

عوامل موثر بر عزت نفس:

  1. بلوغ:

بعضی از نوجوانان در آستانه بلوغ به خاطر تغییراتی که جسمشان متحمل می شود، با اعتماد به نفس خود در کشمکش هستند. این تغییرات، به علاوه میل طبیعی برای مورد قبول واقع شدن در گروه های اجتماعی و علی الخصوص همسالان، باعث می شود افراد خود را با دیگران مقایسه کنند. آنها ممکن است خود را با افراد دور و بر خود یا هنرپیشه ها و افراد معروفی که در تلویزیون، سینما، یا مجلات می بینند مقایسه کنند.

اما باید به خوبی بدانیم مقایسه خود با دیگران کاری بیهوده و به شدت اشتباه است، چرا که تغییرات فیزیولوژیک دوران بلوغ در افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد زود به بلوغ می رسند، درحالیکه بعضی دیگر دیر بالغ می‌شوند. بعضی نوجوانان در این دوره چاق می‌شوند، برخی دیگر با وجود پرخوری همانطور لاغر می مانند و باید بدانیم بخش اعظمی از این مساله به حوزه ژنتیک افراد بستگی دارد.

این تغییراتی که با رسیدن بلوغ حاصل می شود، می تواند بر احساس فرد نسبت به خودش تاثیر بگذارد. بعضی دخترها ممکن است از رشد و بالغ شدن اندامشان احساس ترس یا خجالت کنند. بعضی دیگر آرزو می کنند کاش زودتر رشد کرده و بالغ می شدند. دخترها خودشان را تحت فشار می‌گذارند تا لاغر بمانند و اندامشان بر هم نخورد، اما پسرها دوست دارند اندامشان بزرگتر و عضلانی تر شود؛ که با توجه به شرایط محیطی جامعه این تفکرات میتواند شدت یابد، کمااینکه با توجه به گسترش شبکه های اجتماعی و دسترسی بیشتر به اطلاعات از گوشه های مختلف دنیا این موضوع تغییرات روزانه و بیشتری را داشته است.

 

  1. تاثیرات بیرونی:

البته فقط رشد بدن نیست که بر اعتماد به نفس افراد تاثیر می گذارد. عوامل بسیار دیگری (مثل تصویر رسانه‌ها از دختران لاغر و مردهای عضلانی) نیز می‌تواند بر تصویر ذهنی فرد از خود، تاثیر گذارد.

زندگی خانوادگی نیز می تواند بر عزت نفس افراد تاثیر بگذارد. برخی از والدین عادت دارند به جای تحسین و تمجید فرزندانشان، پیوسته از آنها عیبجویی کنند. این انتقادها و عیبجویی ها باعث کاهش اعتماد به نفس در نوجوانان شود.

همچنین یک فرد ممکن است از طرف همکلاسی ها و دوستانش نیز مورد اذیت و آزار قرار گیرد. گاهی اوقات تبعیضات نژادی و قومی مبنای این انتقادات قرار می گیرد. گرچه اکثر اوقات این انتقادات و توهین ها از حماقت و نادانی فرد منتقد منشاء می گیرد، اما می‌تواند اعتماد به نفس و تصویر ذهنی فرد از خود را متاثر کند.

این مطلب به خصوص در مدرسه که فرد بیشترین زمان خود را در آن به عنوان یک محیط اجتماعی با گروه همسالان میگذراند میتواند اثرات سو زیادی داشته باشد،

 

  1. عزت نفس سالم:

اگر تصویر ذهنی شما از خودتان مثبت باشد، خود را آنطور که هستید می پذیرید. این برخورد صحیح باعث می شود بتوانید از سایر جنبه های رشد کردنتان نیز بهره گیرید، مثل محکم کردن پایه های دوستی، مستقل تر شدن از والدین و رقابت با خود چه از نظر فیزیکی و چه عقلی توسعه این جنبه های میتواند عزت نفس شما را افزایش داده و تقویت کند.

یک برخورد مثبت و خوشبینانه می تواند به افراد در دستیابی به عزت نفس کمک کند. مثلاً اگر افراد هنگام ارتکاب به اشتباه به جای گفتن، “من یک شکست خورده هستم” بگویند “من هم یک آدمم و جایزالخطاء”، و دست از سرزنش و ملامت کردن دیگران بردارند، اعتماد به نفس بیشتری پیدا خواهند کرد.

دانستن اینکه چه چیزهایی باعث خوشحالی و رضایت شما می شود، به شما کمک می کند تا خود را تواناتر و قوی تر ببینید. برخورد مثبت و شیوه زندگی سالم (مثل ورزش کردن و داشتن رژیم غذایی سالم) برای دستیابی به اعتماد به نفس اهمیت بسیار زیادی  دارد.

 

نکاتی برای ارتقاء تصویر ذهنی از خود:

بعضی افراد تصور می کنند برای اینکه بتوانند احساس خوبی نسبت به خودشان پیدا کنند، باید ظاهرشان را تغییر دهند. اما آنچه واقعاً باید انجام دهید این است که راه دیدن و احساس کردن خودتان را تغییر دهید.

اولین قدم، تشخیص این است که این بدن متعلق به شماست، اهمیتی ندارد که چه شکلی، چه اندازه ای یا چه رنگی دارد، هرچه که هست مال شماست. اگر خیلی نگران سایز و وزنتان هستید، می توانید به پزشک مراجعه کنید تا درصورت وجود مشکل راهنماییتان کند.

قدم بعدی این است که ببینید قادر به تغییر کدام جنبه های ظاهری خود هستید و کدام جنبه ها را نمی توانید تغییر دهید. همه ی  آدم ها (حتی زیباترین و خوش اندام ترین هنرپیشه) هم به نظر خود اشکالاتی دارد که قادر به تغییر دادن آن نیست. هرچه در توان دارید انجام دهید تا ظاهرتان آنطور باشد که شما می خواهید. اما اگر قادر به تغییر آن نیستید، این دیگر تقصیر شما نبوده است. باید از آنطور که هستید راضی و خرسند باشید.

اگر چیزهایی هست که قادر به تغییر آن هستید (مثل وزن و چاقی و لاغری) برای خود هدف سازی کنید تا به اندام دلخواه خود دست یابید. اگر می خواهید لاغر شوید و اندام متناسبی داشته باشید، ورزش کنید و رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.

اگر نظرات منفی از درون خودتان به گوشتان رسید، دست نگهدارید. سعی کنید با تعریف و تمجید کردن از خودتان اعتماد به نفستان را بالا ببرید. مثلاً هر روز سه نقطه قوت خود را به خود گوشزد کنید. این نقاط قوت هر چیزی می تواند باشد. مهم این است که با متمرکز شدن بر نقاط قوت و جوانب مثبت زندگیتان، می توانید احساستان را نسبت به خود تغییر دهید.

 

در چنین مواقعی از کجا می توان کمک گرفت؟

گاهی اوقات مشکل اعتماد به نفس پایین آنقدر بزرگ است که فرد به تنهایی قادر به کنار آمدن و برطرف کردن آن نخواهد بود. به موجب پایین بودن عزت نفس، برخی از نوجوانان ممکن است افسرده شوند، میل به فعالیت را از دست بدهند و نتوانند با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند. حتی ممکن است به خودشان نیز صدمه بزنند، به رفتارهای پر خطر و یا مواد افیونی معتاد شوند یا اقدام به خودکشی کنند. اگر شما ( و یا اطرافیانتان) نیز چنین احساسی دارید، بهتر است با یکی از والدین درمیان بگذارید و در اولین فرصت به روانشناس مورد اعتماد مراجعه نمایید و در این رابطه صحبت کنید.  مسلما مشاور روانشناس می تواند به شما کمک کند تا دیدگاه بهتری نسبت به خود پیدا کنید، و جنبه های مثبت ظاهری، اخلاقی و مهارتیتان را به شما نشان دهد و به همین واسطه با افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس روزهای بهتر و زندگی سالم تری را برای شما به ارمغان آورد.

مرکز مشاوره پدرام همه روزه آماده همراهی و پاسخگویی به سوالات و مشکلات احتمالی شما می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *