علت بی احترامی فرزندان به والدین چیست؟ این سؤال بسیاری از پدر و مادرهاست زمانی که با بدرفتاری و بیاحترامی فرزندشان مواجه میشوند. در واقع آنها میخواهند بدانند که چه رفتار و یا اشتباهی در تربیت فرزندان رخ داده است که آنها این رفتارها را از خود نشان میدهند. داشتن برخی رفتارها در تربیت فرزندان میتواند ناخواسته منجر به تقویت شدن و ادامه یافتن رفتارهای بیادبانه در آنها شود. اگر این سؤال ذهن شما را نیز به خود مشغول کرده تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بیاحترامی فرزندان به والدین
هر خانوادهای قوانین مربوط به خود را دارد. به همین دلیل ممکن است برخی رفتارها در یک خانواده بیاحترامی محسوب شود در حالی که در خانوادهای دیگر امری عادی باشد. با این حال به طور کلی میتوان گفت رفتارهایی نظیر پریدن میان حرفهای والدین، نادیده گرفتن درخواستهای آنان، داد و فریاد زدن یا به کار بردن کلمات نادرست هنگام گفت و گو با پدر و مادر تقریباً در تمام خانوادهها به عنوان رفتارهای غیر محترمانه و بیادبانه با والدین محسوب میشود.
علت بی احترامی فرزندان به والدین
داشتن برخی رفتارها در تربیت فرزندان میتواند ناخواسته منجر به تقویت شدن و ادامه یافتن رفتارهای بیادبانه در آنها شود. در ادامه به چند مورد از این رفتارهای اشتباه اشاره خواهیم کرد.
– توجه نکردن به رفتارهای بیادبانه
– عادی شدن این رفتارها برای والدین
– عدم آگاهی در مورد اینکه چگونه میتوان به این رفتارها خاتمه داد
– اجازه دادن به فرزندان برای بدرفتاری به هر دلیلی. برای مثال ممکن است چون کودک خشمگین است به او اجازه دهید که هر حرفی را بزند یا هر رفتاری را داشته باشد. در حالی که این کار موجب شکل گیری عادت و چرخهای معیوب در او میشود و همچنین به عنوان یک سبک رفتاری در برخورد با همسالان نیز ادامه خواهد یافت.
به همین دلیل لازم است که والدین واکنشهای مناسب هنگام انجام بدرفتاری و بیاحترامی فرزند را بیاموزند چراکه نوع واکنش در شکل دهی رفتار بسیار تأثیر گذار است به طوری که با داشتن واکنش درست میتوان این رفتار را برای همیشه خاتمه داد و یا به عنوان یک عادت آن را تقویت کرد.
البته این مسئله نیز اهمیت دارد که در برخی موارد والدین با وجود تمام تلاشهایی که در زمینه تربیت فرزندشان انجام میدهند بازهم شاهد بد رفتاریهای آنها هستند. در این شرایط میتوان از نقش یادگیری مشاهدهای و الگوبرداری از همسالانی که این رفتار را دارند، وجود اختلالاتی نظیر بیش فعالی، اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابلهای نیز به عنوان عوامل تأثیر گذار در بیاحترامی فرزندان به والدین یاد کرد.
خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید… |
علت بی احترامی فرزندان به والدین | در برابر بی احترامی فرزندان چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
هنگامی که فرزندتان شروع به بیاحترامی میکند و در حین گفت و گو رفتارهایی نظیر داد زدن را از خود نشان میدهد، هرگز به مکالمه ادامه ندهید. بهجای آن میتوانید اعمال زیر را برای کاهش یافتن این رفتارهای مخرب انجام دهید.
۱- مکث کنید و با آرامش به رفتار اشتباه اشاره کنید.
۲- برای فرزندتان به طور منطقی توضیح دهید که چرا این رفتارها ناپسند است.
۳- رفتاری جایگزین رفتار مخرب به فرزندتان پیشنهاد دهید.
۴- تا زمانی که فرزندتان رفتار جایگزین را انجام نداده رضایت خود را ابراز نکنید.
۵- رفتارهای جایگزین را بارها و بارها تمرین کنید تا در خانواده به عنوان یک عادت در بیاید.
سؤالات متداول درباره علت بی احترامی فرزندان به والدین
– چگونه میتوانم به فرزند خردسالم آموزش دهم که پریدن میان حرف ما بیادبی محسوب میشود تا او دیگر این کار را تکرار نکند؟
هنگامی که کودک میان حرفهای شما میپرد و حرف شما را دائماً قطع میکند مکث کرده و به این رفتار اشاره کنید. برای مثال میتوانید بگویید عزیزم، میدانم که میخواهی من به تو توجه کنم، اما این کار تو وسط حرف کسی پریدن است. در ادامه برای او توضیح دهید که این چرا این رفتار، کار خوبی نیست. برای آنکه تأثیر کافی را بگذارید باید بتوانید گزینهای جایگزین به فرزندتان ارائه دهید یک راه حل در این شرایط این است که به او بگویید بگذار من دوباره شروع به صحبت کنم و هنگامی که مکث کردم آن وقت تو دوباره حرفهایت را بگو.
– اگر با تمام اقدامات لازم فرزند بازهم رفتارهای بیادبانه خود را تکرار میکند باید چه کاری انجام دهیم؟
تشویق و تنبیه دو ابزار اصلی در شکل دهی رفتار است. در این شرایط لازم است که شما از روشهای صحیح تنبیه آگاهی داشته باشید تا بتوانید فرزندتان را پیامدهایی متناسب با اعمال خود مواجه کنید و به این ترتیب میزان رفتار مخرب را در او کاهش دهید. از جمله روشهای مؤثر در این زمینه محرومسازی است.
– آیا بیاحترامیها و بدرفتاری بیش از حد فرزندان میتواند ناشی از اختلال خاصی باشد؟
بله، برای مثال کودکانی که دچار اختلال نافرمانی مقابلهای هستند و یا کودکان مبتلا به اختلال سلوک همواره رفتارهای مخرب و ناسازگاری از خود نشان میدهند. به همین دلیل اگر بیاحترامیها و مخالفتهای فرزندتان از حد طبیعی فراتر رفته باید به یک روانشناس بالینی کودک مراجعه کنید و در این زمینه راهنماییها و برنامههای درمانی مناسب را دریافت کنید.