نقاشی
نقاشی پایه همه هنرهای تصویری است. استادان و هنرمندان نقاشی معتقدند که نقاشی هنری است که در پیوند با اندیشه، جهانبینی و شرایط حاکم بر جامعه شکل میگیرد و معنا و مفهوم پیدا میکند و نهایتاً در غالب تصویر بیان میگردد.البته براساس این تعریف نمیتوان تعریف نقاشی را با هنرهای تجسمی دیگر مانند گرافیک یا طراحی مشخص نمود و این به دلیل آن است که امروزه مرز بین بسیاری از هنرها شکسته شده است و نمیتوان با خطکش لغات، حیطه یک هنر را تعیین کرد.
رشته نقاشی فضایی را ایجاد میکند که هر دانشجوی خلاق متناسب با توان، سلیقه، دانش و ذهنیت خویش، دنیای خاص آفرینندگی خود را در آن مییابد و در نتیجه میتواند آثاری را خلق کند که باعث تحول خود و در مرحله بعد جامعهاش گردد. این رشته به آموزش سبکهای برجسته نقاشی معاصر ایران و جهان میپردازد و در کنار آن دانشجویان دروسی مثل طراحی، اطلاعات و مبانی هنرهای تجسمی، تاریخ هنر و تاریخ عمومی نقاشی را میگذرانند.
نکات
رشته نقاشی در ایران از سال ۱۳۲۸ به صورت آکادمیک تدریس شد. این رشته از اولین رشته های هنر بود که در ایران تأسیس شد.
دانشجویان رشته نقاشی سبک های مختلف نقاشی اعم از رئالیسم، کوبیسم و … را آموخته و ضمن شناخت تاریخچه نقاشی در ایران و جهان با فلسفه هنر، روانشناسی رنگ، فیزیک نور، عکاسی، طراحی و چاپ نیز آشنا می شوند.
دانشجوی رشته نقاشی باید ویژگی های جسمی و روحی خاصی داشته باشد. بنابراین این رشته در دانشگاه ها به صورت نیمه متمرکز دانشجو می پذیرد به این معنا که پس از قبولی در آزمون کنکور، دانشجویان در یک آزمون عملی شرکت کرده و از بین آنها افراد توانمندتر و مناسب تر برای رشته نقاشی انتخاب می شوند.
گرایشهای رشته نقاشی
رشته کارشناسی نقاشی دارای دو گرایش نقاشی عمومی (سطوح کوچک) و نقاشی دیواری (سطوح بزرگ) است.
گرایش نقاشی عمومی به آموزش سبک ها و روش های مناسب نقاشی برای کار در سطح کوچک می پردازد. منظور از سطح کوچک نقاشی روی کاغذ، بوم و… است که به انواع تابلوها و تصاویر نقاشی منجر میشود.
گرایش نقاشی دیواری، روش ها و فنون مربوط به نقاشی در سطح بزرگ را دربرمیگیرد.
یک دانشجوی رشته نقاشی در طی تحصیل در دانشگاه میآموزد که خوب ببیند، تحلیل کند، دانش خود را وسعت ببخشد و آنچه را که یاد گرفته است در سطوح مختلف اشاعه بدهد. به همین دلیل اگر فردی قریحه و ذوق نقاشی نداشته باشد، با ورود به رشته نقاشی فقط یکسری اطلاعات به دست میآورد و بازدهی نخواهد داشت.
رشتهی نقاشی از زیر گروههای ۱ گروه آزمایشی هنر است و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته عبارت است:
درک عمومی هنر:۴ | درک عمومی ریاضی-فیزیک: ۱ | ترسیم فنی:۱ | خلاقیت تصویری و تجسمی:۴ | خلاقیت نمایشی:۱ | خلاقیت موسیقی:۱ | خواص مواد:۱ |
تعداد واحدهای درسی رشته نقاشی
تعداد کل واحدها : ۱۶۰ واحد
دروس عمومی : ۳۹ واحد
دروس پایه : ۳۲ واحد
دروس اصلی : ۳۲ واحد
دروس تخصصی :۴۹ واحد
دروس اختیاری : ۸ واحد
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس پایه: مبانی هنرهای تجسمی، کارگاه طراحی پایه(سطح یک)، کارگاه عکاسی پایه، هندسه مناظر و مرایا، کارگاه چاپهای دستی، کارگاه حجمسازی، تجزیه و تحلیل و نقد آثار هنرهای تجسمی، هنر و تمدن اسلامی، آشنایی با هنر در تاریخ
دروس اصلی: کارگاه طراحی (سطح دو)، نقاشی دیواری، کارگاه نقاشی دیواری (سطح یک)، کارگاه نقاشی (سطح یک)، تاریخ عمومی نقاشی، تجزیه و تحلیل و نقد آثار نقاشی
دروس تخصصی: کارگاه طراحی (سطح سه)، کارگاه نقاشی (سطح دو)، کارگاه نقاشی(سطح سه)، مرمت آثار نقاشی. طرح عملی جامع، طرح و رساله نهایی
بازارکار
راه اندازی کارگاههای نقاشی خصوصی، همکاری با مؤسسات هنری و فرهنگی و آموزشی، شهرداریها، نهادهای انقلابی، مطبوعات و انتشارات در امر خلق اثرهای هنری مورد نیاز در جهت زیباسازی محیط و جاودانه ساختن رویدادها، آموزش نقاشی، تصویر سازی برای کتب و مجلات و… ، از جمله کارهایی است که فارغ التحصیلان این رشته قادر به انجام آن می باشند.
با بررسی نمونه کارنامههای داوطلبان در سال ۹۶-۹۵ به دست آوردن حدود میانگینهای زیر برای قبولی در رشته طراحی صحنه عبارتند از:
قبولی طراحی صحنه دانشگاه دولتی روزانه <——- میانگین ۲۰ و ۱۰ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی
درصد و نمونه کارنامه قبولی رشته نقاشی در سال ۹۶-۹۵
نقاشی دانشگاه تهران -روزانه(منطقه۳)
نقاشی دانشگاه الزهرا -روزانه(منطقه۳)
نکات تکمیلی
دانشگاههای پذیرنده رشته نقاشی (کارشناسی) در سال ۱۳۹۶
ظرفیت مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی در رشته نقاشی (کارشناسی) در سال ۱۳۹۶
رشتههای تحصیلی دانشگاه پیام نور
ظرفیت دانشگاه پیام نور در رشته نقاشی (کارشناسی) در سال ۱۳۹۶
دفترچه راهنمای شرکت در آزمون ورودی دورههای کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۳۹۷