امروزه صحبت کردن یکی از کلیدهای موفقیت است ولی هستند کسانی که به خاطر ترس از صحبت کردن در جمع از حرف زدن در محافل مختلف اجتناب میکنند. هراس از صحبت در جمع حسی کاملا طبیعی است و هر کسی حداقل یک بار آن را تجربه کرده میکند. شاید شما هم در هنگام صحبت کردن در جمع ناخودآگاه عصبی میشوید و ذهنتان جملات منفی را با خود تکرار میکند. به همین دلیل فقط واکنشهای منفی دیگران را نسبت به خودتان میبینید. اضطراب عامل اصلی این مشکل است ولی جای نگرانی نیست چون با به کار بردن روشهای مناسب میتوانید این مساله را برطرف کنید. در ادامه ابتدا علل بروز ترس از صحبت در جمع و سپس راههای کاهش آن را ذکر خواهیم کرد.
علت ترس از صحبت کردن در جمع چیست؟
ترس از صحبت در جمع تا حدودی طبیعی است، اما زمانی که فرد نتواند آن طور که باید صحبت کند، در دسته اختلالات اضطرابی و یکی از انواع فوبیا قرار میگیرد. اصلیترین علت آن هم انتظارات غیر واقعی فرد از خودش است، که عمدتا ریشه در شیوه تربیتی نادرست والدین دارند. بخش دیگری از ترس این افراد نیز به دلیل اضطراب به وجود میآید. به طوری که حتی از تصور صحبت در جمع نیز دچار ترس و علائم اضطراب میشوند.
هم نین یکی دیگر از دلایل ترس ریشه در تفکر کمال گرایی دارد. زمانی که فرد احساس میکند به قدر کافی خوب نیست ترس او را فرا میگیرد. این ترس زمانی شروع میشود که فرد به قضاوت و داوری خود میپردازد و به خود نمره میدهد.
نقش خود فرد در بروز و ادامه ترس از صحبت کردن در جمع
تعیین علت ترس برای درمان استرس و اضطراب بسیار مهم است. اگر از صحبت در جمع واهمه دارید مسلما برخی رفتارهای خودتان نیز در در ایجاد این ترس نقش دارد. نمونههایی از این رفتارها به شرح زیر می باشد:
۱- حضور کمرنگ در اجتماع مقدم بر ترس از صحبت کردن در جمع
بعضی از مردم به ندرت با دیگران وقت میگذارند. افرادی که در جمع حاضر نمیشود و از آن فرار میکنند؛ پس موقعیتهای کمتری برای مقابله با ترسهای خود خواهند داشت. در نتیجه حتی در شرایطی که لازم است در جمعی صحبت کنند از آن میترسند و احساس میکنند کار بسیار سختی در انتظارشان است.
۲- خودگویی منفی
این مشکل بسیار جدی است و اصلا نباید آن را دست کم بگیرید. بسیاری از افرادی که دچار ترس از صحبت هستند این مشکل را دارند. آنها همیشه بدترین اتفاق ممکن را در حین سخنرانی تجسم میکنند و فکر میکنند همه چیز خراب میشود. در این حالت اصلا مهم نیست آن فکر چیست فقط باید چیزی پیدا شود که فرد مضطرب شود. بنابراین هر فکری که به ذهن میرسد باعث عدم موفقیت در نظر گرفته میشود. برای از بین بردن افکار منفی کلیک کنید.
۳- برنامه ریزی ضعیف
بیشتر افرادی که از صحبت در جمع هراس دارند برای آن به خوبی برنامه ریزی نمیکنند. به همین دلیل تمرین کافی ندارند در نتیجه در حین سخنرانی اشتباهات بیشتری میکنند.
ترس از مورد تمسخر قرار گرفتن دیگران نیز علت دیگری برای ترس از سخنرانی است پس بهتر است پیش از سخنرانی فقط کمی تمرین کنید. افرادی که خجالتی و کم رو هستند نیز از صحبت در جمع فراری هستند و معمولا هم اقدامی برای بهبود روابط اجتماعی خودشان انجام نمیدهند.
برای غلبه بر ترس از صحبت در جمع نیازی به عجله نیست.
ابتدا ترس خود را بپذیرید و برای مقابله با آن در جلسات مشاوره کنترل استرس شرکت کنید.
روانشناسان با به کارگیری روشهای درمان فوبیا به طور تخصصی به درمان میپردازند.
شما میتوانید با گام زیر نیز شروع به از بین بردن این ترس خود نیز بکنید:
۱- از صحبت در جمعهای کوچک شروع کنید
بهبود مهارت کلامی کاری قدم به قدم است. پس بهتر است در ابتدا از جمعهای کوچک و خودمانی شروع کنید و کم کم با تعداد نفرات بیشتری رو به رو شوید تا صحبت در جمع برایتان عادی شود.
۲- در کلاسها و کارگاههای آموزش سخنرانی شرکت کنید
این کارگاهها فنون بی نظیری برای مقابله با استرس و موضوعاتی مثل خشکی دهان و کنترل لرزش بدن در اختیار شما قرار میدهند. برای مثال به شما یاد میدهند که با مکث کردن هم به خودتان و هم به حضار فرصت فکر کردن بدهید.
۳- شروع مقتدرانه
سخنرانی خود را با اقتدار و محکم شروع کنید. اگر ابتدای صحبت خود را با کم رویی و صدای آهسته شروع کنید دیگر به سختی میتوانید کنترل اوضاع را در دست بگیرید.
۴- بی خیال نشوید
اگر سخنرانی خوبی را پشت سر گذاشتید فکر نکنید که دیگر همه چیز حل شده و شما استاد سخنرانی شده اید!ترس از سخنرانی کاملا برگشت پذیر است و اگر تمرینات خود را ادامه ندهید دوباره دچار ترس از میشوید.
در نهایت اینکه فقط به فکر حل مشکل ترس از صحبت در اجتماع نباشید بلکه تلاش کنید اضطراب خود را به صورت ریشه ای از بین ببرید. افراد زیادی این مشکل را داشتهاند و با تمرین و مقابله با آن خود را حل کردهاند و اکنون به راحتی در جمع صحبت میکنند.
۵- ورزش و رژیم منظم
برای یک سخنرانی خوب باید هم بدن و هم ذهن آماده ای داشته باشید. ورزش منظم، خواب کافی و تغذیه مناسب داشته باشید. تمرینات ورزشی علاوه بر اینکه ذهن شما را آماده میکنند به افزایش اعتماد به نفس نیز کمک میکنند.
خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید… |