نقد و بررسی فیلم ۱۲angry man

نقد و بررسی فیلم ۱۲angry man

 

 

از قدیمی های تاریخ سینماست “دوازده مرد خشمگین” و به انگلیسی ۱۲angry man  است که جزو اولین فیلم های تک لوکیشنه ی* تاریخ سینما، محصول سال ۱۹۵۷ آمریکا که در مدت زمان ۹۶ دقیقه به شیوه‌ی سیاه و سفید توسط سیدنی لومت (Sidney Lumet)  کارگردانی شده است.

 

 

 

سیدنی لومت

توضیحاتی در مورد فیلم

 

 

دوازده مرد خشمگین

 

 

این فیلم روایت اتفاقاتیست که بین اعضای هیئت منصفه یک دادگاه در آمریکا به وقوع می پیوندد و در آن هر شخص از این ۱۲نفر به گونه ای استعاره از یکی از شخصیت های مختلف اجتماع و نوع برخورد او با مسائل است که پیشنهاد میدم این فیلم رو حتما و با دقت ببینید…

طی سال ها، بالای ۵ بار این فیلم رو دیدم و هر بار از آن درس های جدید گرفتم که در فرآیند تعامل بین فردی انسانها و برخورد با تیپ های شخصیتی مختلف کاربرد دارد.

کشمکش و اضطراب اعضای هیات منصفه از همان آغاز تماشاگر را با خود درگیر می‌کند، چرا که تماشاگر پس از این‌که یازده نفر را موافق گناهکار بودن پسر و یک نفر را مخالف این حکم می‌بیند، سردرگم می‌شود.

تفاوت های فردی و تفاوت در تیپ شخصیتی افراد از جمله جنبه های جذاب حوزه ی روانشناختیست که با درک و تسلط بر آن می‌توانیم روابط بهتر و سالمتی را با اطرافیانمان برقرار سازیم و بسیاری مواقع به لحاظ انتخاب رفتارمان دچار چالش نشویم و بتوانیم بهترین برخورد را در مقابل رفتارهای طرف مقابلمان بروز دهیم.

 

یادگیری این رفتار نیازمند مشاهده، تعامل و گاهی آموزش مستقیم است و این فیلم به گونه‌ای آموزش غیرمستقیم در همین رابطه است و این که شاید ترجمانی از شعر زیبای سهراب سپهری عزیز است که می‌گوید:

 

 

چشم ها را باید شست، جور دیگر باید دید…

 

 

این فیلم اینه تمام نمای جامعه دهه ۶۰ امریکا و با نگاهی گسترده تر می‌توان گفت که تصویری روشن از جوامع انسانی مدرن است که در آن هر شخص به مثابه نماینده ای از طبقه مخصوص خویش است و با انکه به موضوع واحدی می اندیشند ولی تجربیات و تعصبات مختلف باعث جدایی ان ها از یکدیگرمی شود و به گونه ای حکایت معروف فیل مولانا در اینجا هم تکرار می شود و که هر کسی با پرده هایی که از خودخواهی ها، کج فهمی ها و تعصبات مختلف بر دیدگان خویش کشیده است.

 

 

درک متفاوتی از مسئله جرم و جنایت و حتی نوع نگاه به ان دارد و با تمام تفاوت هایی که این قشرهای گوناگون جامعه با یکدیگر دارند در یک مورد مشترکند:

 

 

آن نگاه سطحی به مشکلات جامعه و احساس عدم نیاز به موشکافی بیشتر و ریشه یابی بزهکاری های اجتماعیست که نتیجه آن خشونت در بین جوانان، دزدی، قتل، فحشا و دیگر انحرافات اجتماعی را باعث می شود که؛

دست آخر راحت ترین راه برای حل مسئله پاک کردن صورت مسئله و فرستادن مجرم به پای چوبه دار است…

 

 

شاید باز به یاد مولانا میافتیم و در ذهنمان متواتر میشود:

هرکسی از ظن خود شد یار من ، از درون من نجست اسرار من

 

 

اعتبار قدرت کنکاش شفاف داستان، در این واقعیت نهفته است که ویژگی‌ها،شکستها،احساسات و تعصبات این دوازده مرد در مقابل این حقیقت قابل توجه و مهم قرار می‌گیرد که زندگی یک پسر جوان در دستان آنهاست و تقریبا همه ی ما در فرازونشیب های زندگی حداقل چندین بار تجربه ی چنین قضاوت هایی را هرچند در مسائل کوچک و شخصی داشته ایم و با خود و یا چند نفری چالشی این گونه را گذرانده ایم.

 

 

“سیدنی لومت” (Sidney Lumet) ؛

 

 

این اولین فیلمش در عرصه سینماست و بوریس کافمن،فیلمبردار اسکار برده‌ی فیلم، استفاده ماهرانه‌ای از بازیگران عالی در موقعیتی ثابت و عکس‌گونه کرده‌اند.

مهمتر از همه، آنها از ایده‌ها و واژه‌های نافذ نویسنده استفاده کامل و به جایی کرده‌اند تا اصول و جزئیات شخصیتها را برای بیننده بیرون بکشند.

* فیلم های تک لوکیشنه منظور فیلم هایی است که؛

 

 

بخش اعظم و یا تمام فیلم در یک لوکیشن ثابت اتفاق می افتد که این مسئله تنوع فیلم را پایین آورده و قدرت کارگردان و نویسنده را در نگهداشتن مخاطب پای پرده به رخ میکشد.

شاید بتوان گفت اولین فیلم تک لوکیشنه ی سینمای ایران، فیلم قدرتمند آژانس شیشه ای از ساخته های ابراهیم حاتمی کیا است.

 

پیشنهاد میدم اگر فیلم را دیدید و یا مایل بودید نقد های مختلف و جذاب فیلم را در سایت نقد فارسی بخوانید.

 

 

فیلم های پیشنهادی دیگر…

فیلم Gang of new York

فیلم Seven

فیلم The Green Mile

فیلم Run Lola Run

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *