سینما
cinema
رشتهای با جاذبههای بسیار و پیشرفتهای شگفتانگیز.
رشته سینما، رشته ای بسیار جذاب است که علاقمندان زیادی را به خود جذب کرده است. برای پیشرفت و گسترش در این هنر، مانند بسیاری از حوزه ها باید مسیری علمی و آکادمیک را طی کرد. به همین خاطر در دانشگاه های کشور ما نیز رشته سینما برای پرورش متخصصان کارآمد و توانمند در حوزه سینما شکل گرفته است.
توانایی های لازم برای ورود به این رشته:
- ارتباط جمعی خوب و توانایی انجام کار گروهی
- خلاقیت و توانایی ارائهی مطالب
- داشتن قدرت بیان خوب
- خلاقیب ذهنی بالا
- تسلط بر زبان و ادبیات فارسی
- آشنائی باعکاسی
- روحیه اجتماعی قوی
گرایش ها در مقطع کارشناسی
الف) تدوین
تدوین، آخرین مرحله تولید فیلم که در آن شکل نهایی فیلم بدست می آید، است. در ابتدا تدوین فقط مرتب کردن و حذف برخی سکانس ها بود ولی اکنون در واقع به معنی ایجاد ساختار مفهومی فیلم است. در مرحله تدوین سکانس ها و صحنه ها مرتب شده، صداها تنظیم و با تصاویر هماهنگ می شوند.
شخصی که این کارها را انجام می دهد، تدوین گر نامیده می شود. این فرد باید از ذوق هنری و خلاقیت بالایی برخوردار باشد.
یک تدوینگر یک فرد با تکنیکی است که به تصمیم گیری در زمینه ویرایش ویدئو میپردازد و خلاق در تولید فیلم است. مسئولیت های تدوینگر شامل تصمیم گیری در مورد انتخاب و ترکیب عکس ها و فیلم ها و اضافه کردن جلوه های صوتی همراه است که در نهایت منجر به ایجاد یک فیلم کامل، برنامه تلویزیونی، تجاری، تبلیغی و… می شود.
دروس اصلی وتخصصی گرایش تدوین: صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، تولید برنامههای تلویزیونی، مستندسازی، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، تدوین، موسیقی، شناخت تحلیلی تدوین، تئوریهای تدوین، ترکیب بندی تصویر، پروژه نهایی.
ب) فیلمنامه نویسی
فیلمنامه نویسی اولین مرحله در شکل گیری فرآیند تولید فیلم است. فیلمنامه داستانی است که همراه با توضیح صحنهها برای ساخت فیلم نوشته میشود. فیلمنامه از شخصیت ها، صحنه ها، موسیقی، مکان ها و… تشکیل شده است. به طور کلی دو نوع فیلمنامه داستانی و مستند وجود دارد.
به کسی که فیلمنامه را می نویسد، فیلمنامه نویس می گویند. فیلمنامه نویس باید استعداد و ذوق نویسندگی و خلاقیت بالایی داشته باشد.
فیلمنامه نویس مسئول تحقیق در مورد داستان، ایجاد روایت، نوشتن فیلمنامه و ارائه آن در قالب مورد نیاز به مدیران است. بنابراین فیلمنامه نویسان تأثیر زیادی بر روی جهت خلاقانه و تأثیر عاطفی فیلمنامه دارند.
دروس اصلی و تخصصی گرایش فیلمنامهنویسی: آشنایی با متون نمایشی فیلم، تحلیل فیلم، سبکهای ادبی جهان، شخصیتشناسی، تاریخ ادبیات نمایشی، داستاننویسی، فیلمنامه نویسی، آشنایی با شعر در ایران و جهان، قصه در ادیان، آشنایی با ادبیات کودکان، نمایشنامهنویسی، تحلیل فیلمنامه، تصویرنامه نویسی، پروژه نهایی.
ج) کارگردانی
کارگردانی را شاید مهم ترین بخش تولید هر فیلم دانست. کارگردان مسئول اصلی ساخت فیلم است. مهم ترین کاری که یک کارگردان انجام می دهد، حفظ موضوع اصلی فیلم در طول مراحل پیش تولید، تولید و پس از تولید است.
کارگردان فیلم، جنبه هنری و نمایشی فیلم را کنترل می کند و فیلمنامه را به تصویر می کشد،. کارگردان نقش کلیدی در انتخاب اعضای بازیگران، طراحی تولید و جنبه های خلاقانه فیلم سازی دارد. در واقع کارگردانی شامل برنامه ریزی ساخت فیلم ، نظارت بر ساخت آن ، ارائه دستورالعمل به بازیگران و کلیه دست اندرکاران فنی تولید و ارائه تصویری هنری و فنی به فیلم می باشد. کارگردان از ابتدا تا انتهای فرآیند تولید فیلم، ارتباط بسیار نزدیکی با همه عوامل فیلم از جمله فیلمنامه نویس، تهیه کننده، بازیگران، تدوین گر، صداگذار و… دارد.
دروس اصلی وتخصصی گرایش کارگردانی: صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، آشنایی با متون نمایشی، مستندسازی، تحلیل فیلم، تولید برنامههای تلویزیونی،آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، جلوههای خاص، اصول بازیگری، کارگردانی، شیوههای رهبری بازیگر، مدیریت تولید، پروژه نهایی.
د) فیلمبرداری
دروس اصلی و تخصصی گرایش فیلمبرداری: صدا، لابراتوار فیلم، تحلیل فیلم، جلوههای خاص، فیزیک نور و عدسی، شناخت ابزار فیلمبرداری، فیلمبرداری در نقاشی متحرک، فیلمبرداری، شناخت مواد خام، پرسپکتیو رنگ و نور، نورپردازی، ترکیببندی تصویر، گریم، تصویربرداری، پروژه نهایی.
گرایش ها در مقطع ارشد در آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۷ همراه با ضرایب مواد امتحانی(ضرایب از راست به چپ)
گرایش ها در مقطع دکتری و ضرایب دروس امتحانی(از راست به چپ)
زمینه های شغلی رشته سینما:
ساخت فیلم با عوامل غیر حرفه ای و حرفه ای، دستیار کارگردان، دستیار فیلم بردار، دستیار تدوین و نورپردازی، طراحی و نقاشی صحنه، کارگردان سینما، تولید برنامه های سینما، طراحی گریم و ماسک، نویسنده فیلمنامه و غیره که در طرح زیر آورده شده.
درصد و نمونه کارنامه قبولی رشته سینما در مقطع کارشناسی در کنکور ۹۵
رشته سینما دانشگاه سراسری تهران-روزانه
رشته سینما دانشگاه موسسه غیرانتفاعی معماری و هنر پارستهران-روزانه
امتحان عملی معمولاً در آبانماه و آذرماه به صورت تخصصی برای هر رشته برگزار میشود. در گزینش نهایی هر یک از رشتههای نیمهمتمرکز علاوه بر نمرات آزمون، نتایج مرحلهی دوم نیز ملاک قرار داده میشود و اسامی پذیرفتهشدگان نهایی در اواخر دیماه اعلام میشود. داوطلبان پذیرفته شده در مرحلهی دوم میتوانند از بهمنماه مشغول به تحصیل در دانشگاه شوند.
ضرایب امتحان عملی برای رشتههای مختلف: