مدیریت

مدیریت                          

 Management

 

مدیریت یکی از پرطرفدارترین رشته‌ها در کنکور است، جذابیت های این رشته و گرایش‌های متنوع آن توجه بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های دیگر را نیز به خود جلب کرده و باعث ایجاد رقابت شدید بین داوطلبان شده است.

به دلایل گوناگون نمی‌توان واژه مدیریت را به سادگی تعریف کرد. از این دلایل می‌توان به گستردگی دامنه مدیریت و ماهیت پویای آن اشاره کرد. مدیریت فرایند برنامه‌ریزی،تشکیلات، فرماندهی، هدایت و نظارت بر تلاش‌های اعضای سازمان و استفاده از دیگر منابع سازمانی جهت دستیابی به اهداف سازمانی است.

 

 

مدیریت امروز مجموعه‌ای از علوم گوناگون همانند اقتصاد، جامعه شناسی، روان شناسی، ریاضیات، آمار و … است که هدفش افزایش بهره‌وری، کارائی و اثربخشی سازمانی است.

دانش مدیریت اولین بار به شکل علمی و امروزی در اواخر قرن نوزدهم میلادی توسط فردی به نام فردریک ونسلوتیلور مطرح شد. مدیریت را برخی هنر و برخی نیز علم دانسته‌اند و برخی نیز ترکیبی از این دو، اما آنچه مهم است نقش و جایگاه بسیار مهم مدیریت در دنیای امروز است.

داشتن قدرت رهبری، اعتماد به نفس، روابط اجتماعی خوب، توان تجزیه و تحلیل خوب و قدرت بیان قوی از عوامل مهم موفقیت در این رشته است. همچنین تسلط نسبی به دروس ریاضی و آمار با توجه به کاربرد وسیع آنها در مدیریت الزامی است.

 

 

 رشته‌ی مدیریت از زیر گروه‌های ۱ گروه آزمایشی علوم انسانی است و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته عبارت است:

ریاضی:۲اقتصاد: ۱زبان و ادبیات فارسی:۴زبان عربی:۴تاریخ و جغرافیا:۱علوم اجتماعی:۱فلسفه و منطق:۳روانشناسی:۱

 

 

 توجه: از آنجا که دروس تخصصی نقش بالایی در قبولی فرد دارند، تمام اعداد بالا در عدد ۳ ضرب می‌شوند.

 

 

رشته‌ی مدیریت(تمام گرایش‌ها) از زیر گروه‌های ۴ گروه آزمایشی تجربی است و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته عبارت است:

ریاضی:۴زیست شناسی : ۲فیزیک:۳شیمی:۲زمین شناسی:۱

 

 

رشته‌ی مدیریت(تمام گرایش‌ها) از زیر گروه‌های ۱ گروه آزمایشی ریاضی است و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته عبارت است:

ریاضی:۴فیزیک:۳شیمی:۲

 

 

میانگین رتبه لازم برای قبولی در این رشته بین هر سه رشته ریاضی، تجربی و انسانی ۵۶۰۰ بوده است.

 

 

 

گرایش‌های مقطع کارشناسی مدیریت:

 

 

رشته مدیریت در کشور ما دارای شاخه‌های متعددی است که از آن جمله می‌توان به مدیریت بازرگانی، صنعتی، دولتی، جهانگردی، بیمه، بیمه اکو، امور گمرکی و امور بانکی اشاره کرد و همچنین از شاخه‌های تخصصی‌تری مثل مدیریت کمیسریای دریایی و یا اداره امور بیمارستان‌ها نام برد.
 

مدیریت بازرگانی:

 

 


گرایش مدیریت بازرگانی به بررسی اصول، روش‌ها و مهارت‌هایی می‌پردازد که اداره کنندگان سازمان‌های اقتصادی، خدماتی و بازرگانی باید از آن اطلاع داشته باشند. برای مثال نحوه تصمیم‌گیری در مورد روش‌های تولید، فروش، سرمایه‌گذاری، بازاریابی، جذب نیروی انسانی و ده‌ها مساله دیگر که در هر مؤسسه بازرگانی برای یک مدیر مطرح می‌گردد، در این گرایش آموزش داده می‌شود.
دروس تخصصی این رشته در زمینه شناخت بازار، مسائل بازاریابی، تجارت، داد و ستد، معاملات بین‌المللی و صادرات و واردات است و در نهایت یک دانشجوی مدیریت بازرگانی به عنوان یک مدیر تجاری تحصیل کرده، می‌تواند امور تجاری را تفکیک کرده و اداره کند و به یاری قدرت خلاق خویش در ایجاد بازار جدید، ارائه خدمات متنوع و تازه ، ابداع روش‌های جدید در عرضه و توزیع، کارآفرین باشد. دست مصرف کننده است.

فارغ‌التحصیلان گرایش مدیریت بازرگانی می‌توانند در موسسه‌های بازرگانی، اموری مانند تدارکات، کارگزینی، امور مالی، و بازاریابی را عهده‌دار شوند.
 

مدیریت صنعتی:

 

 

امروزه نمی‌توان یک واحد صنعتی پیشرفته و بزرگ را که تولید آن از کمیت و کیفیت بالایی برخوردار است، با تکیه بر مدیریت سنتی که اداره کرد. بلکه باید با استفاده از مدیران کارآمد در بخش‌های مختلف یک واحد صنعتی، مثل بخش تولید و یا بخش نیروی انسانی، راه رسیدن به هدف را هموار نمود. یکی از علل عدم موفقیت صنایع ما این است که اکثر مسوولین واحدهای صنعتی، فارغ‌التحصیل مدیریت صنعتی نیستند. گرایشی که مدیران نیروهای انسانی سازمان‌های صنعتی را تربیت می‌کند.
مدیریت صنعتی دارای سه بعد اصلی فنی و تکنیکی، بعد مالی و بعد رفتاری و اجتماعی می باشد که بعد فنی و تکنیکی در دروس تحقیق در عملیات و کنترل پروژه، بعد مالی در درس‌هایی مثل حسابداری صنعتی و بعد رفتاری و اجتماعی در دروس رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و تئوری‌های مدیریت بیان می‌گردد؛ البته بعضی از دروس این گرایش مانند مدیریت تولید و عملیات به هر سه این ابعاد می‌پردازد.

فارغ‌التحصیلان مدیریت صنعتی می‌توانند در قسمت‌های مدیریت تولید، اداره و حفاظت فنی و قسمت کنترل مرغوبیت کالا مشغول به کار شوند.

تفاوت دو رشته مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع:

 

 

در رشته مهندسی صنایع دانشجویان بیشتر به مطالعه بعد فنی و تکنیکی صنایع می‌پردازند، اما رشته مدیریت صنعتی به دو بعد مالی و رفتاری صنایع تأکید بیشتری دارد.
رشته مهندسی صنایع و مدیریت صنعتی، مشترکات فراوانی دارند زیرا دروس مدیریت در هر دو رشته از اهمیت بسیاری برخوردار است اما آنچه که باعث تمایز دو رشته از یکدیگر می‌شود، آن است که رشته مدیریت صنعتی بیشتر به مدیریت نیروی انسانی می‌پردازد ولی رشته مهندسی صنایع به مدیریت فنی توجه دارد.

رشته مدیریت صنعتی دارای سه بعد مهم و اساسی است: فنی‌ و تکنیکی‌، مالی‌، رفتاری‌ و اجتماعی‌ است این دوپارامتر آخر این رشته را از مهندسی صنایع جدا کرده است.

مدیریت دولتی:

 

 

شاخه مدیریت دولتی همان‌طور که از نامش پیداست، متخصصانی را تربیت می‌کند که بتوانند درآینده، اداره سازمان‌های دولتی را بر عهده بگیرند؛ زیرا اداره یک سازمان دولتی با اداره سازمان‌های بازرگانی و صنعتی متفاوت است.
هدف در رشته مدیریت دولتی، تربیت مدیران شایسته‌ای است که بتوانند وظایف پنجگانه محوله را به نحو احسن در سازمان‌ها و تشکیلات دولتی کشور انجام دهند. این وظایف عبارتند از:
برنامه‌ریزی و اجرای آن
سازمان‌دهی یا تقسیم وظایف بین کارکنان یک سازمان به نحوی که با تقسیم کار بتواند مهارت پرسنل خود را در پرداختن به کارهای جزئی افزایش دهد.
عملیات امور استخدامی و یا کارگزینی کارکنان جدید
هدایت و راهبری

نظارت و کنترل

البته وظایف فوق شامل همه شاخه‌های مدیریت می‌شود اما متخصصان مدیریت دولتی به این وظایف بشدت اعتقاد دارند.

فارغ‌التحصیلان مدیریت دولتی می‌توانند مشاغلی از قبیل کارشناس اداری، امور کارکنان، تشکیلات و روش‌ها، طبقه‌بندی مشاغل، حقوق و دستمزد، برنامه‌ریزی پرسنلی و نظایر آن و قبول مسئولیت در سمت مدیران سطوح میانی و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های دولتی و شهرداری‌ها را عهده‌دار شوند.

 

 

مدیریت امور گمرکی: 

 

 

 

گرایش مدیریت امور گمرکی به منظور تربیت کارشناسان و مدیرانی ایجاد شده است که ضمن احاطه کلی بر دانش مدیریت و مقوله بازرگانی و تجارت بین‌الملل، دانش کافی در کلیه زمینه‌های کارشناسی مرتبط به امور گمرکی را کسب نمایند، زیرا بدون اشراف بر موازین و مقررات و تکنیک‌های گمرکی ، اساساً توفیق در امر بازرگانی خارجی میسر نخواهد شد. در نتیجه لازم است که تعدادی از دانشجویان رشته مدیریت بطور تخصصی در زمینه مقررات بین‌المللی و کنوانسیون‌های گمرکی مطالعه کرده و شناخت لازم را درباره سازمان‌ها و مجامع‌ گمرکی بین‌المللی و سایر سازمان‌ها و مجامعی که بخشی از فعالیت‌های آنان منجر به وضع معیارهایی در سطح جهانی در زمینه مسایل گمرکی می‌گردد، پیدا کنند

 

 

گمرک در خدمت تجارت جهان است و گرایش مدیریت امور گمرکی نیز بخشی از مدیریت تجاری و بازرگانی است که در آن نحوه بررسی کالاهای وارداتی و صادراتی و نحوه تنظیم اظهارنامه‌ها و چگونگی ایجاد تعرفه‌های مالیاتی آموزش داده می‌شود. همچنین دانشجویان می‌آموزند بر اساس سیاست اقتصادی کشور، کالاهای ممنوعه و غیر ممنوعه را شناسایی کنند.

فارغ‌التحصیل این رشته می‌تواند در گمرک‌ها، شرکت‌های صادرات و واردات، حمل و نقل، بیمه،‌ فرودگاه‌ها و در مناطق مرزی مشغول به کار گردد.
 

مدیریت جهانگردی:

 

 

 

 

این گرایش دانشجویان را برای عهده‌دار شدن فعالیت‌های اجرایی برنامه‌های جهانگردی آماده می‌کند؛ یعنی متخصص این رشته در نهایت باید بداند که چه نوع جهانگردی را جذب کند؟ چگونه جذب کند و چگونه بازارهای جهانگردی جدیدی برای جذب توریست ایجاد نماید.
توجه: تفاوت این گرایش با گرایش‌های دیگر مدیریت در این است که جهانگردی کالای خاصی است که با کالاهای دیگر تفاوت بسیار دارد چون این کالا همانجا که تولید می‌شود، مصرف می‌گردد و نمی‌توان آن را انبار کرد و یا در فصل دیگری مصرف نمود. به همین دلیل کالای جهانگردی، بازار ویژه‌ای می‌طلبد و تخصص خاصی نیز برای دست‌یابی به این بازار لازم است. تخصصی که رشته مدیریت جهانگردی آموزش داده می‌شود.

 

 

یک عقیده کلی در این گرایش وجود دارد و آن این است که برای متخصص جهانگردی کار بی‌نهایت است و البته این بستگی به خلاقیت و نوآوری فارغ‌التحصیل این رشته دارد تا بتواند نیازهای بازار کار این صنعت را یافته در آن قسمت مشغول به کارگردد. هر چند در حال حاضر به دلیل کمبود نیروی کار متخصص در صنعت جهانگردی کشور، تمامی دانشجویان این رشته جذب بازار کار می‌شوند و می‌توانند در دفاتر خدمات مسافرتی به عنوان مدیر فنی و یا تورگردان و یا در سازمان ایرانگردی و جهانگردی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی مشغول به کار گردند.
 

مدیریت بیمه: 

 

 

 

 

بیمه یکی از شاخص‌های توسعه در کشورهای پیشرفته است، چون هر سرمایه‌داری که بخواهد در کشوری سرمایه‌گذاری کند، باید اطمینان داشته باشد که در صورت بروز هر گونه حادثه‌ای یا خطری، سرمایه وی مصون خواهد بود. از همین‌رو در کشورهای پیشرفته از بیمه به عنوان صنعت بیمه یاد می‌کنند به این معنی که همزمان با توسعه صنعت، بیمه نیز توسعه خواهد یافت و همچنین بر این اعتقادند که هر فردی نمی‌تواند وارد این صنعت شود بلکه باید متخصص و دانش‌آموخته این صنعت باشد. در نتیجه در دانشگاه‌های بزرگ و معتبر دنیا، رشته بیمه به عنوان یک رشته مستقل که دارای دو زیرشاخه عمده بیمه‌های زندگی و غیرزندگی است، تدریس می‌شود.
در کشور ما نیز گرایش مدیریت بیمه در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی تدریس می‌شود، اما به دلیل اینکه در کشور ما صنعت بیمه دولتی است، در آن رقابت دیده نمی‌شود و در نتیجه رشته مدیریت بیمه نیز جایگاه واقعی خویش را پیدا نکرده است. دروس تخصصی رشته مدیریت بیمه در دانشگاه‌های ایران شامل آموزش انواع بیمه از جمله بیمه اموال، بیمه اشخاص، بیمه مسئولیت و … است.
دانشجوی مدیریت بیمه نحوه اداره سازمان‌های بیمه و چگونگی رفتار با بیمه‌گذارها را فرا می‌گیرد تا بتواند آنها را به بیمه‌گذاری ترغیب و تشویق کند. همچنین دانشجویان درباره انواع فعالیت‌های بیمه مثل بیمه عمر، ماشین، خدمات درمانی و غیره اطلاعات لازم را کسب کرده و چگونگی فعالیت در این زمینه‌ها را بر اساس پایه و مبانی مدیریتی فرا می‌گیرند.

فرصت‌های شغلی فارغ‌التحصیل مدیریت بیمه: علاوه بر شرکت‌های بیمه دولتی که به متخصصان رشته مدیریت نیاز دارند، شرکت‌های بازرگانی و حمل و نقل که در ارتباط با تجارت بین‌المللی هستند نیز فارغ‌التحصیلان این گرایش را جذب می‌کنند.

مدیریت بیمه اکو:

 

 

با جهانی شدن اقتصاد در دنیای آینده، تجارت نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. در تجارت نیز موضوعاتی مثل بیمه و قوانین حقوقی آن، اهمیت کلیدی دارد. بنابراین روزبه‌روز به متخصصان بیمه نیاز بیشتری احساس می‌شود تا جایی که این رشته از حالت بومی به صورت بین‌المللی درآمده است.
به همین دلیل بیمه اکو که یک دانشکده تخصصی است در ایران ایجاد شده است. این دانشکده دانشجویان خود را از بین علاقه‌مندان کشورهای عضو پیمان منطقه‌ای اکو انتخاب می‌کند. چرا که وجود نهادهایی مثل دانشکده، در تقویت همکاری و روابط متقابل فرهنگی، اقتصادی و تجاری می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

 

 

در این گرایش موضوعات مختلف مدیریتی، اقتصادی، حقوقی، حسابداری و تجاری آموزش داده می‌شود و دانشجویان درباره نقش بیمه در ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری و امنیت اقتصادی و رفاهی جامعه مطالعه می‌کنند.

فارغ‌التحصیل این گرایش چون به زبان انگلیسی تسلط کامل دارد، راحت‌ جذب بازار کار می‌شود و حتی بعضی از شرکت‌ها به دانشگاه نامه می‌نویسند و می‌خواهند که دانشجویان را پس از فارغ‌التحصیل شدن به شرکت آنها معرفی کند.

 

 

تفاوت دو گرایش مدیریت بیمه اکو و مدیریت بیمه

 

 

تمامی دروس رشته مدیریت بیمه اکو به زبان انگلیسی است و از همین‌رو ، در مرحله اول ۱۰ برابر ظرفیت دانشکده ، دانشجو پذیرفته می‌شود و سپس از بین داوطلبان فوق، افرادی که تسلط بیشتری به زبان انگلیسی دارند، انتخاب می‌شوند. همچنین در این گرایش، به قوانین حقوق بین‌الملل و تجارت بین‌الملل توجه بیشتری می‌شود.

 

 

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مدیریت:

 

 

فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی مدیریت می‌تواند در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش‌های مختلف صنعتی، دولتی، مدیریت انتقال تکنولوژی، مدیریت تکنولوژی اطلاعات، بازرگانی، مالی و بیمه به تحصیل ادامه دهد. این گرایش‌ها در دانشگاه‌های داخل کشور ارائه می‌شود. در دوره دکتری نیز گرایش‌های بسیاری به شکل تخصصی تر در داخل و خارج از کشور ارائه می‌شود.

 

 

آینده شغلی و بازار کار:

 

 

یک فارغ‌التحصیل رشته مدیریت اگر در طی تحصیل به خوبی مطالعه و تحقیق کرده و فرد کارآمدی باشد، هیچ‌وقت بیکار نخواهد ماند. چرا که امروزه شرکت‌ها برای این که بتوانند در مقایسه با رقیبان، کالا یا خدمات را در زمانی کمتر، با هزینه پایین‌تر و کیفیت بالاتر به مشتریان تحویل دهند، به مدیرانی متبحر نیاز دارند.

 

 

البته یک فارغ‌التحصیل رشته مدیریت نباید انتظار داشته باشد که از همان بدو امر به عنوان مدیر یک شرکت یا کارخانه مشغول به کار گردد. چون بخشی از مطالب و محتوای کلاسهای مدیریت باید از محیط و سازمانهای جامعه گرفته شود. بنابراین فارغ‌التحصیل این رشته در ابتدا باید به عنوان یک کارشناس در رده‌های پایین‌تر وارد بازار کار شده و سپس به مرور پله‌های ترقی را طی کند. یعنی می‌تواند در طیف وسیعی از شرکت‌ها و سازمانها مانند شرکت‌های تجاری، تولیدی، مالی، بانک‌ها ، مؤسسه‌های بیمه، سازمان‌های حسابرسی و مؤسساتی که با تجارت خارجی سر وکار دارند به عنوان مسئول تدارکات، کارگزینی، امور مالی، بازاریابی و مشغول به کار گردد.

نکات

 

 

داوطلب  رشته مدیریت باید از توان کافی در درس‌های ریاضی،‌ آمار، اقتصاد و زبان انگلیسی دوره دبیرستان برخوردار باشد و درک بالایی در فهم مطالب به ویژه در زمینه امور مالی داشته باشد. قدرت رهبری، اعتماد به نفس ، روابط اجتماعی خوب، توان تجزیه و تحلیل و قدرت بیان قوی از ویژگی‌های لازم برای دانشجوی رشته مدیریت در تمامی گرایش‌ها است.
دانشجوی این رشته بخصوص در گرایش‌های بازرگانی و صنعتی باید به مسائل تجاری و اقتصادی و محیط بازار علاقمند بوده و دردروس ریاضی، زبان انگلیسی و ادبیات فارسی قوی باشد. چون در رشته مدیریت برای تجزیه و تحلیل مطالب باید در درس ریاضی قوی بود و همچنین برای دسترسی به منابع مختلف این رشته، تسلط به زبان انگلیسی بسیار اهمیت دارد و بالاخره یک مدیر باید بتواند مطالب را به درستی و زیبایی بیان کرده و بنویسد وگرنه شنونده و یا خواننده مطالب او خسته خواهد شد. به همین دلیل باید در درس ادبیات قوی بوده و از نگارش خوبی بهره‌مند باشد.
دانشجوی رشته مدیریت بخصوص مدیریت صنعتی باید در دروس ریاضی و آمار قوی باشد و به همین دلیل بهتر است که دانشجویان این گرایش از بین داوطلبان رشته علوم ریاضی فیزیک انتخاب شوند.
همچنین باید خلاقیت، نوآوری و قدرت تشخیص خوبی داشته باشد تا بتواند نتیجه تصمیمی را که امروز می‌گیرد، در آینده ارزیابی کند و بدین وسیله از انجام کارهای بی‌فایده که گاه می‌تواند ضرر و زیان‌های غیرقابل جبرانی نیز به همراه داشته باشد، جلوگیری کند.
دانشجوی مدیریت جهانگردی لازم است که به تاریخ و فرهنگ خود و به درس جغرافیا علاقمند باشد و همچنین از روابط اجتماعی خوبی برخوردار بوده و به یک زبان خارجی مثل انگلیسی، فرانسه و یا عربی مسلط باشد تا بتواند با جهانگردان خارجی به راحتی ارتباط برقرار کند.
تداخل در رشته‌های مختلف مدیریت، نسبت به شاخه‌های مختلف رشته‌های دیگر بیشتر است. یعنی محتوای ۷۰ درصد دروس این رشته در همه شاخه‌ها مشترک می‌باشد، زیرا اصول مدیریت در رابطه با سازمانهای مختلف تفاوت چندانی ندارد و تفاوت آنها تنها در نوع وظایف، فعالیت‌ها و امور سازمان‌ها است. به همین دلیل یک دانشجوی مدیریت در هر شاخه‌ای که درس بخواند، تنها با خواندن چند درس تخصصی می‌تواند در شاخه دیگر نیز فعالیت کند. در نتیجه دانشجو نباید حساسیت زیادی نسبت به نوع گرایش خود داشته باشد.
 

رشته مدیریت از داوطلبان هر سه گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی ،‌علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو می‌پذیرد.

 

 

مدیریت رشته‌ای شناور:

 

 

هر داوطلب می‌تواند حداکثر در دو رشته انتخابی شرکت کند با این شرط که یکی از رشته های انتخابی رشته شناور باشد.

رشته شناور در دفترچه کنکور با علامت * مشخص شده است.
هر داوطلب می ‌واند در کنار رشته اصلی خود بر اساس علایق شخصی و توانایی علمی خود یکی از رشته های شناور را نیز انتخاب کند.
آزمون رشته های شناور در یک روز و یک ساعت خاص برگزار می‌شود پس نیازی نیست که نگران تداخل آزمون ها باشید.

 

 

نکاتی در مورد مدیریت صنعتی

 

 

در سال گذشته این رشته هشتمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۱۰۰ کشوری و بیست و ششمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۱۰۰۰ کشوری رشته انسانی  بوده است.
مدیریت در سال گذشته چهارمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۵۰۰۰ کشوری و شانزدهمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۵۰۰۰ کشوری در رشته ریاضی  بوده است.
مدیریت در سال گذشته پانزدهمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۱۰۰۰۰کشوری و بیست و ششمین انتخاب در انتخاب رشته رتبه‌های زیر ۱۰۰۰۰ رشته تجربی بوده است.

 

 

با بررسی نمونه کارنامه‌های داوطلبان در سال ۹۶-۹۵ به دست آوردن حدود میانگین‌های زیر برای قبولی در رشته‌های مدیریت است:

 

 

قبولی مدیریت بازرگانی دانشگاه دولتی تهران <—– میانگین ۵۵ و ۴۵ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی <—– میانگین ۵۰ و ۴۵ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت صنعتی دانشگاه دولتی تهران   <—– میانگین ۴۵ و ۴۰ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت صنعتی دانشگاه شهید بهشتی  <—– میانگین ۲۵ و ۵۵ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت دولتی دانشگاه دولتی تهران <—– میانگین ۴۵ و ۴۰ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت دولتی دانشگاه علامه طباطبایی <—– میانگین ۵۰ و ۳۵ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت دولتی دانشگاه شهید بهشتی <—– میانگین ۵۵ و ۳۵ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت مالی دانشگاه شهید بهشتی <—– میانگین ۵۵ و ۵۰ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

قبولی مدیریت صنعتی دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین<—– میانگین ۳۰ و ۴۰ درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی

 

 

 

درصد و نمونه کارنامه قبولی رشته مدیریت در سال ۹۶-۹۵

 

 

مدیریت بازرگانی  دانشگاه شهید بهشتی تهران -روزانه(منطقه۱)/ رشته انسانی

 

 

 

 

 

 

 

 مدیریت دولتی دانشگاه علامه طباطبایی تهران -روزانه(منطقه۱)/ رشته انسانی

 

 

 

گرایش های کارشناسی ارشد رشته مدیریت

 

 

مجموعه مدیریت در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش های مختلفی است که دروس مختلف در هر یک از این گرایش ها متفاوت بوده و حتی این دروس در گرایشات مختلف، ضرایب مختلفی نیز دارند. گرایش های اصلی این مجموعه عبارتند از:

مدیریت بازرگانی و منابع انسانی، مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی و تکنولوژی، مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت کارآفرینی، مدیریت مالی،  که ذیلاً به بررسی و تشریح هر یک از این گرایش ها می پردازیم:

 

 

مدیریت بازرگانی و منابع انسانی: فارغ التحصیلان این رشته قادر خواهند بود علاوه بر مدیریت سازمان‌ها، در امور بازرگانی و بازاریابی به فعالیت بپردازند.

رشته مدیریت بازرگانی در مفهوم عام آن شامل طیف وسیعی از سازمان ها می‌شود زیرا بیشتر سازمان های تجاری، صنعتی و خدماتی مانند بانک ها، شرکت‌های بیمه و کارخانه های صنعتی به دنبال کسب سود هستند و مؤسسه بازرگانی و انتفاعی محسوب می‌شوند. در کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی به بررسی اصول، روش‌ها و مهارت هایی پرداخته  می شود که مدیران سازمان‌های تولیدی، اقتصادی، خدماتی و بازرگانی باید از آن مطلع باشند؛ بعنوان مثال نحوه تصمیم‌گیری در مورد روشهای برنامه‌ریزی تولید، کانال‌های توزیع و فروش، چگونگی سرمایه‌گذاری، روش های بازاریابی، برنامه های افرایش وفاداری مشتریان، جذب نیروی انسانی و …. که در هر سازمانی برای یک مدیر مطرح می‌گردد، در این گرایش آموزش داده می‌شود.

 

 

از دروسی که دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی در مقطع ارشد می گذرانند می توان به: مدیریت  منابع انسانی پیشرفته، سیستم های اطلاعاتی پیشرفته مدیریت، تحلیل آماری، حسابداری مدیریت، تحقیق در عملیات پیشرفته، اقتصاد مدیریت و …  اشاره نمود. البته دروس تخصصی با توجه به زیر گرایش تعیین می شود. دروسی مانند: تحقیقات بازاریابی، رفتار مصرف کننده، سازمان‌های پولی و مالی ، مدیریت صادرات و واردات و …..

 

 

یک فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی می بایست به سنجش تقاضای موجود در بازار و چگونگی برآورده کردن و رفع این نیازها بپردازد و گاهی پا را از این نیز فراتر گذاشته و در بازار به نیازسازی می پردازد و با استمداد از تفکر خلاق، در ایجاد بازار جدید و ارائه خدمات متنوع و تازه، ابداع روشهای جدید در عرضه و توزیع و بازاریابی، به عنوان یک کارآفرین به ایفای نقش می پردازد.

 

 

ادامه تحصیل در گرایش مدیریت بازرگانی و منابع انسانی:

 

 

زیر گرایش‌های کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی عبارتند از: مدیریت بازاریابی، بازاریابی بین الملل، مدیریت منابع انسانی، مدیریت تحول، مدیریت مالی، مدیریت بیمه، بازرگانی بین الملل و ….

مدیریت بازرگانی و منابع انسانی در سطح دکترای تخصصی نیز دارای گرایش های مختلفی مانند مدیریت منابع انسانی، مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت مالی، مدیریت سیاستگذاری بازرگانی، مدیریت بازاریابی و مدیریت بازرگانی بین الملل اشاره نمود.

 

 

مدیریت دولتی : در این گرایش دانشجویان توانایی اداره مؤسسات دولتی و حتی خصوصی را کسب می‌کنند و حوزه‌های کاری این گرایش شامل «معاونت منابع انسانی کارگزینی و اصلاح ساختار سازمانی» می‌باشد.

 

 

از جمله دروسی که دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت دولتی مطالعه خواهند نمود عبارتند از: مدیریت منابع انسانی، سیستم های اطلاعاتی پیشرفته مدیریت، تحلیل آماری، فرایند خط مشی‌گذاری، نظام های اداری تطبیقی و …  اشاره نمود. البته دروس تخصصی با توجه به زیر گرایش تعیین می شود. دروسی مانند: نظریات و فرایند ارتباطات سازمانی، سمینار در مسائل رفتاری، مدیریت بهره وری نیروی انسانی و برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی و…

 

 

فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، می‌توانند مشاغلی از قبیل: کارشناس اداری، کارشناس امور کارکنان، کارشناس آموزش، کارشناس تشکیلات و روش‌ها، طبقه‌بندی مشاغل، مدیریت سیستم حقوق و دستمزد، برنامه‌ریزی نیروی انسانی و …  را در سطوح میانی و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارت‌خانه‌ها، سازمان‌های دولتی و  خصوصی و شهرداری ها را عهده‌دار شوند.

 

 

ادامه تحصیل در گرایش مدیریت دولتی:

 

 

زیر گرایش‌های رشته مدیریت دولتی عبارتند از: ساختار و تشکیلات و روش‌ها، مدیریت منابع انسانی، سیستم های اطلاعاتی مدیریت، تحول سازمانی و مدیریت مالی دولتی گرایش‌های مذکور در ۲۰ واحد درسی مشترک بوده و تفاوت آنها در ۸ واحد درسی است.

مدیریت دولتی در سطح دکترای تخصصی نیز دارای سه گرایش سیاستگذاری (خط‌مشی گذاری)، رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی می‌باشد.

 

 

 مدیریت صنعتی : زمینه کاری این گرایش در واحدهای صنعتی و تولید قرار دارد و در حوزه‌های «کنترل کیفیت و مدیریت تولید» مشغول به کار خواهد شد.

 

 

از جمله دروسی که دانشجویان مدیریت صنعتی در مقطع ارشد می‌گذرانند می توان به: بررسی مسائل انسانی در صنعت، تحلیل آماری، مدیریت استراتژیک صنعتی، حسابداری مدیریت و …  اشاره نمود. البته دروس تخصصی با توجه به زیر گرایش تعیین می شود. دروسی مانند: سیستم های صف، اصول شبیه سازی، مدیریت کیفیت و بهره وری، برنامه ریزی و کنترل موجودی ها و ….

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دارای سه بعد اصلی فنی و تکنیکی ، بعد مالی و بعد رفتاری و اجتماعی می باشد که بعد فنی و تکنیکی در دروس تحقیق در عملیات و کنترل پروژه ، بعد مالی در درس‌هایی مانند حسابداری صنعتی و بعد رفتاری و اجتماعی در دروس رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و تئوری‌های مدیریت مورد توجه قرار می‌گیرد؛ البته برخی از دروس این گرایش مانند مدیریت تولید و عملیات به هر سه این ابعاد می‌پردازد. فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی در بازار کار دارای رقابتی محسوس با فارغ التحصیلان مهندسی صنابع هستند و می‌توانند در قسمت‌های مدیریت تولید، اداره حفاظت فنی و قسمت کنترل کیفیت کالا مشغول بکار شوند. این مدیران آموزش دیده توانایی فعالیت در امور مربوط به مدیریت و کنترل پروژه را دارند و با تسلط بر نرم افزار های این رشته می‌توانند بازار کار بسیار جذابی داشته باشند.

 

 

 ادامه تحصیل در گرایش مدیریت صنعتی

 

 

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دارای دو زیر گرایش است: مدیریت تولید و تحقیق در عملیات که گرایش تحقیق در عملیات از جمله گرایش هایی است که در بسیاری از دانشگاه‌های آمریکا و کانادا در دانشکده های مدیریت ارائه می شود. دانشجویان گرایش مدیریت تولید نیز می توانند آینده آکادمیک روشنی داشته باشند.

 

 

مدیریت فناوری اطلاعات(IT): از اهداف این گرایش،کسب مهارت در زمینه فناوری‌های اطلاعات و کاربرد آن در امور مدیریت است.

با گسترش جهانی شدن و بالتبع افزایش استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان ها، بسیاری از سازمان ها با حجم انبوهی از داده ها در سازمان مواجه می شوند که از یک سو برای استفاده از آنها به فیلتری صحیح نیارمندند تا بمباران اطلاعاتی نشوند و بتوانند از اطلاعات مربوط استفاده نمایند و از سوی دیگر سهل انگاری و غفلت از داده های موجود می تواند به عدم کارایی سازمان منجر شود، لذا در ساده ترین تعریف مدیریت فناوری اطلاعات عبارتست از استفاده از داده های موجود در سازمان جهت تصمیم گیری صحیح و به موقع.

دروسی که در کارشناسی ارشد مدیریت فناوری اطلاعات غالباً ارائه می شود عبارتند از: امنیت اطلاعات، امنیت داده، داده کاوی، مدیریت زنجیره تأمین؛ تجارت الکترونیک، مدیریت سیستم، مدیریت چرخه‌ عمر محصول، مدیریت دانش و …

 

 

فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات با تسلط به مباحث تئوری مدیریت و منابع انسانی، همچنین با فراگیری مباحث تخصصی و آشنایی با دروس کامپیوتر و IT ، امکان برقراری ارتباط با سطوح عملیاتی و هدایت موسسات تولید کننده نرم افزار یا واحدهای نرم افزاری از سازمانهای بزرگ را خواهند داشت. البته بازار کار این  دانش آموختگان گاهی با مهندسین فن آوری اطلاعات هم پوشانی دارد.

 

 

ادامه تحصیل در گرایش مدیریت فناوری اطلاعات: زیر گرایش‌های این رشته عبارتند از: نظام کیفیت فراگیر، مدیریت منابع اطلاعاتی و  سیستم‌های اطلاعاتی پیشرفته. در خارج از ایران رشته مدیریت فناوری اطلاعات ممکن است در دانشکده های فنی و مهندسی که مربوط به مهندسی کامپیوتر هستند ارائه شود و یا دانشگده جداگانه ای با عنوان MIS داشته باشند.

 

 

مدیریت تکنولوژی: این گرایش به دنبال پرورش کادر متخصص در یکپارچه سازی علوم پایه و مهندسی و دانش و روشهای مدیریت است. این گرایش، یک تخصص بین رشته ای می باشد که میان علوم مختلف از جمله علوم طبیعی، اجتماعی، تجزیه صنعتی، تئوری کسب و کار و مهندسی ارتباط برقرار می نماید.

 

 

مدیریت مالی:

 

 

کارشناسی ارشد مدیریت مالی قبل از سال ۱۳۸۸به عنوان یکی از گرایش‌های مدیریت بازرگانی محسوب می‌شد و برای کنکور نیز دروس یکسان با ضرایب یکسان داشتند؛ اما به لحاظ اهمیت جریان‌های مالی سازمان‌ها و تاثیر این جریان‌ها بر موفقیت و سودآوری سازمان‌ها و مباحث جدید سرمایه‌گذاری از سال ۱۳۸۸ به یکی از گرایشات مستقل کارشناسی ارشد مدیریت تبدیل شد. دروس تخصصی جدیدی که پس از تفکیک، برای قبولی در کنکور این گرایش معرفی شد عبارتند از مدیریت ریسک و حسابداری مالی و صنعتی که فارغ التحصیلان حسابداری با این دروس آشنا بوده و در مباحث حسابداری تسلط بیشتری نسبت به مدیریتی ها دارند، بنابراین حسابداری ها آمار قبولی خوبی در رشته مدیریت مالی دارند.

 

 

از جمله دروسی که دانشجویان مدیریت مالی در مقطع ارشد می گذرانند می‌توان به تجزیه و تحلیل صورت های مالی،مدیریت مالی پیشرفته، سازمان‌های پولی و مالی، بازار پول و سرمایه و …  اشاره نمود.

فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی در حوزه های مختلفی همچون سرمایه‌گذاری و بانکداری، بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی (ارائه روش‌های نوین مالی) تامین مالی و اعتباری و … می‌توانند در مشاغل مرتبط سازمانی از جمله معاونت مالی (در مفهوم جدید آن) و معاونت سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اعتبارات مالی در بانک‌ها و ارزیابی اقتصادی پروژه‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول بکار شوند. این رشته در حال حاضر دارای آینده شغلی بسیار مناسبی می باشد و اقبال زیادی به این رشته وجود داشته است. فارغ التحصیلان این رشته قادر به اشتغال در حوزه مدیریت و معاونت امور مالی و حسابرسی شرکت‌های خصوصی و دولتی خواهند بود.

 

 

ادامه تحصیل در گرایش مدیریت مالی

 

 

با توجه به دروس گرایش مدیریت مالی، انتخاب این گرایش برای ادامه تحصیل به افرادی پیشنهاد می‌شود که اولاً دارای پایه محاسباتی و تحلیلی قوی بوده و ثانیاً رشته مقطع کارشناسی آن‌ها مدیریت مالی، مدیریت صنعتی، مدیریت بازرگانی یا حسابداری باشد، چرا که احتمال موفقیت این دسته از افرد در این رشته بیشتر است. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا هم در ایران و هم در خارج از کشور وجود دارد و در حال حاضر در ایران دوره های دکتری مدیریت مالی با گرایش های مهندسی مالی، بانکداری، بیمه و حقوق مالی است.

 

 

مدیریت کار آفرینی :

 

 

 

یکی از گرایش‌های مدیریت است که به بحث در مورد ایجاد و تأسیس واحدهای مختلف و اداره مؤسسات کوچک می پردازد.

مدیریت کارآفرینی عبارت است از هشیار بودن و گوش بزنگ بودن افراد برای شکار فرصت هایی که ممکن است کمتر کسی به آن فکر کند. هدف از اجرای دوره کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز مدیریت فعالیت‌های کارآفرینانه در بخش خصوصی و بخش عمومی است. چنانچه داوطلبان کارشناسی ارشد کارآفرینی دارای تجربه کار عملی در یکی از بخش‌های خصوصی، عمومی و دولتی باشند دروس برایشان بسیار جذاب تر و عملی‌تر خواهد بود.

 

 

این رشته دارای ۱۸ واحد درس اصلی است و دروس تخصصی با توجه به گرایش تعیین می شود. از جمله دروسی که دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت کارافرینی خواهند گذراند عبارتند از: مدیریت استراتژیک کارافرینی، طراحی و تدوین طرح کسب و کار، مدیریت نواوری و تکنولوژی سازمانی، حسابداری صنعتی و …  اشاره نمود. البته دروس تخصصی با توجه به زیر گرایش تعیین می شود.

 

 

دانش آموختگان کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی بعنوان مدرس، مدیران سازمان ها، پژوهشگران و متخصصین مدیریت کارآفرینی با دانش و مهارت و نگرش کارآفرینی وارد عرصه های اقتصادی– اجتماعی کشور شده و به تسریع روند توسعه پایدار ملی کمک نمایند. البته با توجه به جدید بودن این گرایش در مقایسه با سایر گرایش ها، فارغ التحصیلان این گرایش آینده آکادمیک خوبی نیز خواهند داشت و می‌توانند در این حوزه به تدریس به عنوان استاد دانشگاه، تدوین مقاله و تألیف کتاب بپردازند.

 

 

ادامه تحصیل در گرایش مدیریت کارآفرینی: گرایش های کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی عبارتند از گردشگری، کسب و کارجدید، کسب و کار الکترونیکی، فناوری اطلاعات، بین الملل ، توسعه و گرایش سازمانی.

 

 

مدیریت منابع انسانی: فارغ التحصیلان این گرایش می‌توانند در زمینه بهینه‌سازی عملکرد منابع انسانی سازمان‌ها فعالیت نمایند.

 

 

کدام گرایش مدیریت در کارشناسی ارشد؟

 

 

اگر بخواهیم تنها بر اساس بازار کار فارغ‌التحصیلان هریک از گرایش‌های رشته مدیریت به سوال فوق پاسخ دهیم، به نظر می‌رسد در شرایط فعلی گرایش‌های مدیریت بازرگانی و MBA از بازار کار بهتری برخوردار باشند، لکن سایر رشته ها و گرایش ها نیز با توجه به شرایطی که هر فرد دارد می‌تواند مناسب باشد.
رشته مدیریت دولتی برای کسانی که درک مباحث کمّی برایشان دشوار است و احتمالاً در حال حاضر در سازمان‌های دولتی مشغول به کارند یا در آینده شانس استخدام در سازمان‌های دولتی را دارند رشته مناسبی است. همچنین برای دانشجویانی که از رشته‌های غیرمرتبط مانند رشته زبان انگلیسی، حقوق یا ادبیات قصد دارند در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت ادامه تحصیل دهند، گرایش مناسب‌تری است.

رشته مدیریت صنعتی از جمله رشته‌هایی است که متأسفانه جایگاه مشخصی در بازار کار کشور ما ندارد، معمولاً در شرایط برابر، شرکت‌های صنعتی به جای استخدام فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت صنعتی، ترجیح می‌دهند فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی صنایع را استخدام نمایند، از سوی دیگر سازمان‌های دولتی و سازمان‌هایی مانند بانک‌ها و شرکت‌های بیمه نیز به خاطر این که عنوان این رشته « صنعتی» است، ترجیح می‌دهند فارغ‌التحصیلان رشته‌های مدیریت دولتی و بازرگانی را استخدام نمایند. از این رو برای کسانی که در مسیر آینده شغلی خود افق روشنی برای استخدام در شرکت‌های صنعتی نمی‌بینند، انتخاب این گرایش توصیه نمی‌شود و بهتر است این افراد در صورت امکان در رشته مهندسی صنایع ادامه تحصیل دهند.

 

 

رشته مدیریت اجرایی نیز رشته خوبی است، امّا متأسفانه هنوز در بازار کار و مجامع علمی کشور ما تصویر و برداشت ذهنی خوبی از آن به وجود نیامده است. با این وجود، رشته مدیریت اجرایی برای افرادی که تجربه کاری و مدیریتیدارند و در حال حاضر نیز در یک سازمان مشغول به کار هستند، می‌تواند انتخاب مناسب و خوبی محسوب شود.

 

تصویر ذهنی موجود در جامعه از رشته MBA، تصویر بهتری از رشته EMBA یعنی رشته مدیریت اجرایی است. حدس زده می‌شود که در آینده فارغ‌التحصیلان رشتهMBA شانس خوبی برای جذب در بازار کار داشته باشند.
رشته مدیریت کارآفرینی در مقطع کارشناسی ارشد، رشته نسبتاً جدیدی در ایران است و تا کنون افراد اندکی از این رشته فارغ‌التحصیل شده‌اند. واقعیت این است که کسانی که وارد این رشته می‌شوند، نباید به فکر استخدام در سازمان‌های دولتی یا غیردولتی باشند. این افراد باید از ابتدا به فکر ایجاد شغل برای خود بوده و فکر استخدام را از سر خود بیرون کنند. البته احتمال دارد در آینده نه چندان دور، وزارتخانه‌هایی مانند وزارت کار و امور اجتماعی، سازمان فنی و حرفه‌ای و موسسات دولتی و خصوصی مشاوره کارآفرینی، این افراد را به عنوان مربی یا مشاور کارآفرینی استخدام نمایند. بنابراین رشته مدیریت کارآفرینی به خودی خود رشته جذابی است، هرچند که ورود به این رشته به نیّت استخدام شدن در سازمان‌ها در آینده نمی‌تواند کار درستی باشد.

 

 

گرایش بازاریابی یا مالی؟ کدام گرایش رشته مدیریت بازرگانی در مقطع کارشناسی ارشد بهتر است؟

 

 

در واقع هر دو گرایش مالی و بازاریابی از بهترین گرایش‌های رشته مدیریت بازرگانی محسوب می‌شوند و بازارهای کار نسبتاً خوبی هم دارند. بنابراین علاقمندی فرد و نیز دارا بودن توانایی فهم و درک مباحث کمّی در انتخاب هر یک از دو گرایش تعیین کننده خواهد بود. اگر استعداد درک مباحث کمّی ندارید یا مباحث کمّی برایتان مشکل است، انتخاب گرایش مالی توصیه نمی‌شود.
در سال‌های اخیر تعداد قابل توجهی از ورودی‌های مقطع کارشناسی ارشد رشته‌های مدیریت را فارغ‌التحصیلان رشته‌های غیرمرتبط خصوصاً فارغ التحصیلان رشته‌های فنی و مهندسی تشکیل داده‌اند. این افراد به دلیل تسلّط بیشتر به مباحث کمّی و کسب نمرات بهتر در تست‌های این درس‌ها در کنکور کارشناسی ارشد مدیریت، شانس خوبی برای موفقیت دارند. البته بدیهی است که این افراد باید برنامه ویژه‌ای برای مطالعه دروس اختصاصی مدیریت یعنی تئوری های مدیریت ( مبانی سازمان و مدیریت، رفتار سازمانی، منابع انسانی و …)، اقتصاد خرد و کلان و زبان تخصصی رشته مدیریت تدارک ببینند.

 

 

در دنیای امروز که علوم کاملاً تخصصی شده‌اند، توصیه اولیه این است که فرد به جای تغییر رشته و به اصطلاح این شاخه به آن شاخه پریدن، بهتر است در یک رشته تخصصی ادامه تحصیل بدهد تا در یک زمینه علمی، کاملاً تخصص پیدا کند و به اصطلاح در آن زمینه حرفی برای گفتن داشته باشد. امّا به دلیل شرایط خاص رشته مدیریت و جذابیتی که این رشته دارد، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند بعد از اخذ لیسانس در یکی از رشته‌های دانشگاهی (خصوصاً رشته های فنی و مهندسی)، مقطع فوق لیسانس را در یکی از رشته‌های مدیریت بگذرانند، تا در صورتیکه پس از فارغ‌التحصیلی در سازمانی به استخدام در آمدند، بتوانند توانمندی فنی و تخصصی خود را با توانمندی و مهارت‌های مدیریتی در هم آمیزند و موفق‌تر از دیگران عمل نمایند. این استدلال کاملاً به‌جا و قابل قبول است و در شرایط برابر می‌تواند شانس چنین فردی را نسبت به دیگران برای جذب شدن در سازمان‌ها افزایش دهد و احتمالاً این فرد به دلیل داشتن دانش فنی و دانش مدیریتی به صورت توأمان، موفق‌تر از سایرین که فقط یا دانش فنی یا دانش مدیریتی دارند، خواهد بود…

 

 

 تغییر رشته – تغییر گرایش در آزمون کارشناسی ارشد مدیریت:

 

 

کارشناسی ارشد مدیریت از آن دسته رشته هایی است که در آن طیف وسیعی از داوطلبان از رشته های گوناگون شرکت می نمایند و درصد زیادی از داوطلبان شرکت کننده تغییر رشته ای می باشند که عمده آن ها از رشته های مرتبط نظیر مهندسی صنایع می باشد لذا داوطلبان تغییر رشته ای را می توان به ۳ دسته اساسی تقسیم نمود:

 

 

۱٫داوطلبان با رشته کارشناسی مرتبط نظیر مهندسی صنایع:

 

 

این افراد در رشته‌های صنعتی، تکنولوژی و مدیریت فناوری اطلاعات می‌توانند به خوبی نتیجه بگیرند و درصد زیادی از رتبه‌های برتر این گرایش‌ها از رشته مهندسی صنایع تغییر رشته داده اند. نقطه ضعف این دسته از داوطلبان دروس تئوری‌های مدیریت، مدیریت مالی و بازاریابی است.

در مورد تفاوت دو رشته مدیرت صنعتی و مهندسی صنایع باید گفت که رشته مهندسی صنایع بیشتر به مطالعه بعد فنی و تکنیکی صنایع می‌پردازد اما رشته مدیریت صنعتی به دو بعد مالی و رفتاری صنایع تأکید بیشتری دارد؛ برای مثال در یک کارخانه روش تولید یک محصول و بررسی جزئیات آن بر عهده مهندس صنایع می‌باشد و اداره نیروی کارخانه مورد نظر و ارتباط واحد صنعتی فوق با محیط اطرافش بر عهده مدیریت صنعتی است. قابل ذکر است که در بازار کار معمولاً مهندسین صنایع شناخته شده تر از مدیران صنعتی هستند!

 

 

۲٫داوطلبان با رشته کارشناسی فنی مهندسی

 

 

عموماً این دسته از داوطلبان در دروس محاسباتی پیشینه قوی دارند و به خوبی با دروس ریاضی، آمار و تحقیق در عملیات ارتباط برقرار می نمایند اما در دروس مدیریت مالی و بازاریابی و تئوری های مدیریت ضعف دارند .

و دسته سوم: داوطلبانی که در دو دسته فوق جای نمی‌گیرند. این دسته از داوطلبان در دروس محاسباتی مشکل دارند البته شدت آن به اندازه  داوطلبان مدیریت نیست و نقطه قوت آن ها درس اقتصاد است و لذا این دسته از داوطلبان نسبت به سایر داوطلبان (حتی داوطلبانی که کارشناسی آن ها مدیریت بوده) باید تلاش بیشتری نمایند تا بتوانند به موفقیت موردنظر دست یابند.

 

 

عمده تغییر گرایش‌ها در کارشناسی ارشد مدیریت به صورت زیر است:

 

 

تغییر گرایش از سایر گرایش ها به مدیریت مالی:

 

 

افرادی که به گرایش مالی تغییر گرایش می دهند بایستی درنظر داشته باشند که این کار ریسک بسیار بالایی دارد و دروس تخصصی این رشته سنگین می باشد.

 

 

تغییر گرایش از سایر گرایش‌ها به مدیریت بازرگانی:

 

 

بیشترین تعداد تغییر رشته‌ای ها در این دسته می‌گنجند و درست به همین دلیل تعداد متقاضیان این گرایش بیشتر از سایر گرایش‌های مجموعه مدیریت است.

 

 

تغییر گرایش از سایر گرایش‌ها به مدیریت صنعتی و مدیریت فناوری اطلاعات:

 

 

افراد گرایش‌های مختلف در این تغییر گرایش نسبتاً هم سطح هستند اما باید توجه داشته باشند که درس مدیریت تولید می تواند برای آن ها مسئله ساز باشد.

آزمون کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت جز آزمون هایی است که بسیاری از داوطلبان آن، تغییر رشته‌ای هستند و از طیف بسیار متفاوتی از رشته ها (از رشته‌های مختلف فنی و مهندسی گرفته تا علوم پایه و علوم انسانی) مجموعه مدیریت را برای ادامه تحصیل انتخاب می‌کنند و هر کدام هم برای کارشان دلایل موجهی دارند (از عدم علاقه به رشته تحصیلی کارشناسی گرفته تا امید به داشتن بازار کار بهتر). اما بعد از تصمیم برای تغییر رشته که کار ساده ای هم نبوده، نوبت به انتخاب گرایش می رسه. با توجه به اینکه در آزمون کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت گرایش‌های بسیار متنوعی وجود دارد (حدود ۱۰ گرایش مختلف) انتخاب گرایشی که بتواند هم علایقشان رو پوشش بدهد، هم احتمال موفقیت افراد را با توجه به توانمندی هایشان بالا ببرد و هم آینده شغلی خوب و جذابی برایشان رقم بزند، یکی از مهم‌ترین، حساس‌ترین و استراتژیک ترین تصمیمات هست؛ البته از این نکته نباید غافل شد که تصمیم به تغییرگرایش در آزمون کارشناسی ارشد مدیریت، برای داوطلبانی هم که رشته کارشناسی آنها مدیریت بوده، اتفاقی شایع هست.

 

 

بنابراین بیش از نیمی از داوطلبان کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت، در مورد انتخاب گرایش مردد هستند (البته با اغماض در مورد کسانی که فقط بنا به جو حاکم و یا استناد به گفته عده‌ای معدود و بدون توجه به علاقه و توانمندی و امکاناتشان، گرایش موردنظرشون رو انتخاب می کنند)

 

 

گرایش‌های کارشناسی ارشد رشته مدیریت(بر اساس دفترچه کنکور ۱۳۹۷)

 

 

 

 

 

 

دکتری رشته مدیریت و گرایش‌های آن(بر اساس دفترچه کنکور ۱۳۹۷):

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *