آیا با مفهوم کاریزما آشنایی دارید؟ حتما شما نیز با افرادی برخورد داشتهاید که در همهی جمعها تأثیر بسیار زیادی بر دیگران میگذارند و برای آنها قابل اعتماد هستند. چنین شخصی به احتمال زیاد کاریزما دارد. شخصیتی که تمام افراد را با رفتارها و اعمالش به سمت خود جذب میکند و توانایی رهبری و مدیریت او زیاد است شخصیت کاریزماتیک شناخته میشود. بسیاری از افراد به دنبال ایجاد این ویژگی در خود هستند. اما در ابتدا لازم است تا با مفهوم کاریزما به طور کامل آشنا شوید. مطلب پیشرو کمک میکند تا این ویژگی را بهتر بشناسید.
کاریزما چیست؟
کاریزما از لحاظ لغوی در معنای جذابیت به کار میرود. کاریزما میتواند هم به صورت مثبت باشد هم به صورت منفی و معنی آن فقط جذب و تاثیر مثبت نیست بلکه منظور توانایی جذب کردن و همینطور تاثیر گذاری است. مجموعهای از ویژگیها در فرد که باعث جذب افراد دیگر به او میشوند را کاریزما تعریف میکنند. این افراد به خوبی میتوانند اشخاص دیگر را رهبری کنند اما کاریزما را نمیتوان صرفا معادلی برای صفت رهبری کردن دانست. کاریزماتیک بودن یک شخص فقط به این معنی نیست که او احساسات مثبتی را منتقل میکند بلکه به این معنی است که او میتواند تاثیر گذار باشد. وجود این ویژگی در فرد توانایی او را برای نفوذ در عواطف و احساسات دیگران افزایش میدهد.
رهبران کاریزماتیک
بسیاری از رهبران موفق جهانی کاریزماتیک بودهاند. ناپلئون بناپارت، چرچیل، هیتلر، فیدل کاسترو، گاندی، مارتین لوتر، کینگ، مالکوم ایکس و نلسون ماندلا از جمله رهبران کاریزماتیک هستند که ممکن است شما نیز نام آنها را بسیار شنیده باشید. رهبرانی که این ویژگی را دارند در رسیدن به هدف های خود موفق تر هستند و میتوانند افراد زیادی را به سمت و سویی که میخواهند بکشند.
پیروی از رهبر در همه انسان ها فطری است و حتی اگر رهبر کاریزما نداشته باشد اشخاصی از او پیروی میکنند اما اگر این ویژگی در او وجود داشته باشد شور و هیجان برای این پیروی خیلی بیشتر است . افراد بیشتری در این راستا او را همراهی میکنند چون مقاومت در برابر آن ها بسیار دشوار است .
کاریزما در رشتههای مختلف
در رشته های مختلفی از این کلمه استفاد شده که در هر کدام معنای متفاوتی دارد.
مدیریت : کاریزما در رشتهی مدیریت موضوعاتی همچون رهبری سازمانی را در بر میگیرد.
روانشناسی : ویژگی های افراد کاریزماتیک و ریشه شکل گیری آن در رشته روانشناسی بررسی میشود. همچنین در این رشته سعی میشود تا راههای ایجاد این ویژگی به افراد آموزش داده شود.
جامعه شناسی : سرچشمه قدرت و مشروعیت در جامعه شناسی، کاریزما است.
علوم سیاسی : صاحب نظران علوم سیاسی بیشتر به تحلیل رهبران کاریزماتیک میپردازند.
مهارت ارتباطی : کاریزما در ارتباطات بین فردی کاربرد و تأثیر بسیار زیادی دارد. شخص کاریزماتیک مهارتهای ارتباطی را در خود تقویت کرده و تعامل بهتری با محیط برقرار میکند.
کاریزما | اکتسابی یا انتسابی؟
شاید برایتان سوال باشد که آیا شخصیتهای کاریزماتیک این ویژگی را از بدو تولد با خود داشتهاند و یا آن را با آموزش و تمرین به دست آوردهاند؟ در پاسخ باید بگوییم که ممکن است شما از بدو تولد این ویژگی را داشته باشید اما بخش عمدهای از آن اکتسابی است و فرد باید توانایی این را داشته باشد که میان ویژگی هایی که یک شخص کاریزماتیک دارد تعادل برقرار کند تا این شخصیت در او بروز پیدا کند. کاریزما را میتوان با آموزش و تمرین به دست آورد.
شخص کاریزماتیک
شخص کاریزماتیک در همان نگاه اول فردی مقتدر و مشتاق به نظر میرسد. شخصی که کاریزما دارد شاد و فعال است. شخصیت کاریزماتیک اعتماد بیشتر افراد را جلب میکند و به شما این اطمینان را میدهد که میتوانید از او پیروی کنید. شخصیت کاریزماتیک ثبات دارد و معمولا در مسیر پیشرفت جلوتر از دیگران عمل میکند.
زیربنای اصلی کاریزما
زیر بنای اصلی کاریزما حضور داشتن و فعالیت است. وقتی مردم از تجربه خودشان راجب یک شخص کاریزماتیک صحبت میکنند مسئله ای که به میان میاید حضور آن هاست و اغلب از حضور این اشخاص صحبت میکنند . در اینجا حضور داشتن زمینه قدرت و اشتیاقی است که در نگاه اول گفته شد. یک فرد کاریزماتیک باید در همه جنبه ای مختلف حضور داشته باشد تا بتواند ویژگیهای جذب کننده، مدیریتی و اجرایی خودش را افزایش دهد.
تأثیر زیبایی ظاهری در کاریزما
زیبایی ظاهری نمیتواند فاکتوری برای کاریزماتیک بودن انسان ها باشد. زیبایی ظاهری صرفا نمیتواند شخصیت کاریزماتیک را به وجود آورد. اگر شخصی زیبایی داشته باشد اما ویژگی هایی را که برای تاثیر گذاشتن و جذاب بودن را نداشته باشد هیچ گاه یک شخص کاریزماتیک نخواهد بود.
ممکن است که زیبایی شروع کننده جذب شدن اطرافیان باشد و رفتار کاریزماتیک او ادامه دهنده. اما اگر رفتاری جذاب نداشته باشد همه چیز قطع میشود. بر عکس این موضوع نیز وجود دارد؛ با وجود این که شخصی چهره ای زیبا ندارد اما با صحبت کردن ، رفتارها و برخوردهایش اطرافیان را تحت تأثیر قرار میدهد.
خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید… |