با وجود حس خوبی که سیگار به شما میدهد ترکِ آن کار دشواری است و احتمال دچار شدن به افسردگی پس از ترک سیگار هست. اما بالاخره به جایی میرسید که با وجود تمام سختیها، باید آن را برای منفعت و سلامت خود ترک کنید. چالشی که علاوه بر دشواری ترک سیگار با آن مواجه میشوید افسردگی پس از ترک است که برخی افراد به آن مبتلا میشوند. افسردگی از عوارض احتمالی ترک آن است. اما اگر قصد ترک داشته باشید آگاهی از عوارض ترک آن و روشهای مقابله با آن مسیر را برای شما آسانتر میکند. برای آگاهی از علل و نشانههای این افسردگی و روش درمان آن با این مقاله همراه باشید. نکته اینجاست که استفاده از کمک مشاوری متخصص میتواند روند بهبودی را برای شما تسهیل کند.
افسردگی پس از ترک سیگار : علت اصلی
دلیل اصلی این افسردگی ترک نیکوتین موجود در سیگار است. زمانی که برای مدت طولانی نیکوتین مصرف میکنید بدن و مغزتان به آن وابسته میشود. نیکوتین به گیرندههای مغز متصل میشود و باعث ترشح هورمون دوپامین (هورمون ایجاد احساسِ خوب) در بدن میشود. زمانی که نیکوتین را ترک میکنید و دیگر این حس خوب را مانند سابق دریافت نمیکنید طبیعی است که روانتان دچار تغییرات خلق و خو و افسردگی و ناراحتی میشود. از دست دادن نیکوتین برای فرد سیگاری به منزلهی از دست دادن آرامبخشی است که در هنگام خستگی و عصبانیت از آن استفاده میکردید. این مسئله باعث میشود افرادی که به تازگی سیگار را ترک کردهاند دچار حالت ناراحتی و پوچی شوند. البته این اثرات و احساسات در تمام افراد موقتی و قابل حل است.
نشانههای افسردگی پس از ترک سیگار کداماند؟
تغییر میزان اشتها (افزایش یا کاهش اشتها)
بیعلاقه شدن به سرگرمیها و فعالیتها
اضطراب یا احساس پوچی
تحریکپذیری احساسی
دشواری تمرکز
بیخوابی
غمگینی
خستگی
درمان افسردگی بعد از ترک سیگار
ترک سیگار به عنوان تغییری بزرگ در زندگی شما تلقی میشود. هر تغییر مثبتی در ابتدا پیامدهایی را به دنبال دارد واکنشهای احساسی و جسمانی پیامدهای کوتاهمدت ترک آن است. در طول دورهی افسردگی حتی ممکن است دوباره به سمت مصرف سیگار بازگردید. استفاده از مشاور در این زمینه به شما کمک میکند. وقتی دچار افسردگی میشوید مقاومت در برابر عدم مصرف سیگار بسیار سخت میشود. فرد سیگاری برای کاهش تنشهای خود به سیگار رو میآورد و ممکن است غم ناراحتی عصبانیت خود را سرکوب کند. اما روش بهتری که به درمان افسردگی نیز کمک میکند این است که احساسات خود را بروز دهید. حتی اگر فکر میکنید توانایی تحمل این احساسات را ندارید آنها را بیرون بریزید. برای درمان افسردگی میتوانید روشهای زیر را بهکار بگیرید.
پیادهروی برای کاهش افسردگی پس از ترک سیگار
برای پیادهروی به دل طبیعت بروید. طبیعت و هوا و اکسیژن تازه همیشه حال شما را خوب میکند؛ موجب سرحال شدن و سرزندگی میشود. پیادهروی و طبیعت گردی شما را نسبت به نیکوتین بینیاز میکند. اثر ورزش بگونهای است که هورمون اندورفین (هورمون شادی) را در مغز آزاد میکند و باعث ایجاد حال خوب میشود.
درمان افسردگی بعد از ترک سیگار : تعیین اهداف زندگی
برای اینکه حسِ امیدواری را دوباره در خود بوجود آورید اهدافتان را در زندگی مشخص کنید. اما نباید انتظاراتی فراتر از توانایی از خود داشته باشید. وظایفتان را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید تا به خوبی و آسانی بتوانید از پس آنها برآیید. با افرادی که حس خوبی به شما میدهند و در اهدافتان یاریتان میکنند معاشرت کنید.
برای کاهش افسردگی افکار منفی را نادیده بگیرید
زمانی که افکار منفی در مورد ترک سیگار و برگشت به سمت سیگار کشیدن به سراغتان میآید به این فکر کنید که اصلا چرا انقدر سختی کشیدهاید تا آن را ترک کنید. شما قدم بزرگی در زندگی برداشتهاید پس افکار منفی را نادیده بگیرید و به آنها بیتوجهی کنید. به خود یادآوری کنید که سیگار کشیدن نوعی اعتیاد است و زمانی که این افسردگی موقتی در شما درمان شود حالتان از همیشه بهتر میشود چون هم سیگار را ترک کردهاید و هم با افسردگی پس از آن مقابله کردید.
تغییر دیدگاه نسبت به ترک سیگار
از بزرگترین چالشهایی که پس از ترک سیگار برای فرد به وجود میآید، ایجاد تغییرات مهم در دیدگاه و باور اوست. در این تغییر نگرش فرد ترک آن را بهمعنی محروم کردن خود از چیزی که به آن عادت کرده و برایش خوشایند بوده نمیپندارد، بلکه این حقیقت را درک میکند که درواقع ترک آن یکی از بهترین کارهایی است که در طول عمرش انجام دادهاست. این تغییر دیدگاه قدم بزرگی در مسیر رهایی از اعتیاد به نیکوتین است و پس از آن علائم افسردگی نیز به تدریج کاهش مییابند.