ایمنی صنعتی
ایمنی صنعتی در زمینه ایمنی و سلامتی شغلی به مدیریت تمام عملیات و رویدادهای درون صنعت اشاره دارد، برای محافظت از کارکنان و دارایی های آن با به حداقل رساندن خطرات، خطرات، حوادث و ناهنجاری های نزدیک استفاده می شود. قوانین مربوطه، انطباق و بهترین شیوه ها در صنعت، بیشتر مسائل مربوط به بهترین حفاظت را دارند. کارفرمایان باید اطمینان یابند که این موارد به شدت مورد احترام قرار می گیرند تا حداکثر ایمنی را داشته باشند.
بنابراین ایمنی صنعتی با به کارگرفتن مجموعه ای از تدابیر، اصول و مقررات می توان نیروی انسانی و سرمایه را در برابر خطرات گوناگون در محیطهای صنعتی به گونه ای مؤثر و کارا محافظت کرد و یک محیط کار بی خطر و سالم برای افزایش کارایی کارکنان بوجود آورد.
سیستم های کنترل فرآیند و سیستم های ایمنی معمولا در یک سیستم ادغام می شوند که سیستم کنترل و ایمنی مجتمع (ICSS) نامیده می شود. سیستم های صنعتی ایمنی معمولا از سیستم های اختصاصی که حداقل حداقل SIL 2 را دارند، استفاده می کنند. در حالی که سیستم های کنترل می توانند از SIL 1 شروع کنند.
در مهندسی ایمنی صنعتی مسائلی که در ایمن کردن محیط کار مورد توجه قرار میگیرند عبارتند از:
- پیشگیری از حوادث
- عوامل انسانی
- طراحی و جانمایی دستگاهها و تجهیزات
- مدیریت و راهبری ایمنی
- آموزش
- بازرسی
دروس پایه
ریاضی ۱ و۲، معادلات دیفرانسیل، برنامه نویسی و کاربرد کامپیوتر، محاسبات عددی، فیزیک مکانیک، فیزیک حرارت و آزمایشگاه آن، فیزیک الکتریسیته و آزمایشگاه آن، شیمی عمومی و آزمایشگاه آن.
دروس اصلی
مبانی مهندسی برق ۱ و۲ و آزمایشگاه آن، نقشه کشی صنعتی ۱ و ۲، استاتیک و مقاومت مصالح، علم مواد، اقتصاد عمومی ۱ و ۲، اصول حسابداری و هزینه یابی، اصول مدیریت ایمنی، ارزیابی کار و زمان، طرح ریزی واحدهای صنعتی، تحقیق در عملیات، روش های تولید ۱ و ۲، تیوری احتمالات و کاربرد آن، آمار مهندسی، کارگاه ماشین افزار ۱ و ۲، کارگاه جوش، کارگاه ریخته گری، کارگاه برق صنعتی، ترمودینامیک و انتقال حرارت، مکانیک سیالات، روان شناسی صنعتی، کارآموزی.
دروس تخصصی
ایمنی در برق، اعلام و اطفاء حریق، دیگ ها و ظروف تحت فشار، عوامل شیمیایی محیط کار، حفاظت صنعتی، مهندسی احتراق، گاز رسانی، ایمنی بالابرها، ایمنی در ساختمان و معدن، حقوق کار و تامین اجتماعی، سم شناسی صنعتی، عوامل فیزیکی محیط کار، اصول بهداشت محیط.
این رشته، از ترکیب سه رشته بهداشت حرفه ای، مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع ایجاد شده است و دانشجویان این رشته، در دو زمینه ایمنی فنی و بهداشت صنعتی توانایی کسب می کنند.
در زمینه ایمنی فنی می توانند به اندازه گیری مقاومت زمینی و ارایه طرح و محاسبه سیستم اتصال زمین، طراحی و محاسبه سیستم های اعلام و اطفای حریق، طراحی و محاسبه مدارهای حفاظتی الکتریکی، طراحی و محاسبه حفاظ های مکانیکی کلیه دستگاه ها، ارایه طرح ایمنی سازی مراحل مختلف تولید، ارایه دستورالعمل های ایمنی برای کلیه مشاغل، ارایه جدول لوازم استحفاظ فردی برای کلیه مشاغل، ارایه طرح تابلوهای ایمنی و هشداردهنده، بررسی علل حوادث ناشی از کار و اثرات زیست محیطی آن بپردازند.
در زمینه بهداشت صنعتی، بررسی و اندازه گیری سر و صدا و تجزیه و تحلیل و کنترل آن در محیط کارهای مختلف، بررسی و اندازه گیری ارتعاشات وارد بر انسان و دستگاه ها و تجزیه و تحلیل و کنترل آن، بررسی و اندازه گیری روشنایی و تجزیه و طراحی آن در محیط کار، بررسی و اندازه گیری نقش های گرمایی وارد بر انسان و تجزیه و تحلیل و کنترل آنها در محیط کار در حیطه فعالیت آنهاست.
مهم ترین اهدافی که در حرفه ایمنی دنبال می شوند:
- مشخص کردن خطرات و ارزیابی شرایط ایجاد خطر و عملکردهای ناامن و خطرزا
- توسعه روش های کنترل خطرات (برنامه ها و فرآیندها)
- ارزیابی برنامه های کنترل خطرات
- پیاده سازی سیستم های مدیریت ایمنی
گرایش ها در مقطع ارشد در آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۷ همراه با ضرایب مواد امتحانی(ضرایب از راست به چپ)
توانمندی های لازم برای موفقیت در رشته ایمنی صنعتی
۱٫ تسلط بر دروس ریاضی و فیزیک و آمار و توان تحلیل مسائل آنها
۲٫ برخورداری از خلاقیت و نواوری بالا
۳٫ قدرت تجزیه و تحلیل مسائل
موقعیت شغلی فارغ التحصیل ایمنی صنعتی در ایران
در کل، اکثر مراکز صنعتی مانند ذوب آهن، آلومینیوم سازی، پتروشیمی، صنایع خودروسازی، هواپیمایی، راه آهن، مترو و هر مرکز فعالیت اقتصادی (خصوصی یا دولتی) می تواند به نوعی بازار کار این رشته محسوب شود.