هنرهای اسلامی
Islamic art
هنرهای اسلامی یا هنرهای مسلمانان به بخشی از هنر اطلاق میشود که در جامعه مسلمانان و نه لزوماً توسط مسلمانان رواج داشته است. هرچند ممکن است این هنرها در مواردی با تعالیم و شریعت اسلام انطباق نداشته باشد ولی تاثیر فرهنگ اسلامی ومنطقهای در آن بهخوبی نمایان است.
هنر اسلامی شامل انواع متنوعی از هنر همچون معماری، خوشنویسی، نقاشی، سرامیک و مانند آنها میشود. هنر اسلامی اغلب بر خلق زیبایی با نقوش انتزاعی و استفاده از حروف، متمرکز بوده است.
فارغ التحصیلان رشته هنر اسلامی ضمن شناخت نسبت به مبانی نظری و عملی موجبات احیاء و تقویت و تحکیم هنر اسلامی را فراهم میسازند و در بررسی، تحلیل و شناخت طرحها و نقوش اصیل و نسبت آنها با فرهنگ و تفکر اسلامی تواناییهای لازم را به دست میآورند.
تفاوت اساسی رشته هنر اسلامی با سایر رشته ها بویژه رشته صنایع دستی، ارتباط عمیق و تنگاتنگ اصول و مبانی نظری با بخش عملی رشته هنر اسلامی است که این ارتباط و تاثیر متقابل آن در شکل گیری شخصیت، منش و بینش دانشجو اثر بخش بوده و در کنار بدست آوردن تخصص و مهارت در گرایشهای عملی رشته هنر اسلامی، سواد و درک کاملی از مبانی نظری و بنیادین هنری ایرانی- اسلامی برای دانشجویان این رشته به ارمغان میآید.
نکته
رشته هنر اسلامی در بیشتر دانشکده های هنر دانشگاههای معتبر دنیا (انگلیس، فرانسه، ایتالیا، آلمان و… تدریس میشود حال آنکه در ایران که به عنوان کشوری اسلامی شناخته شده است، سابقه ای کمتر دارد.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس پایه
کارگاه طراحی پایه، هنر وتمدن اسلامی، آشنایی با هنر فرهنگهای همجوار، آشنایی با مردم شناسی و روشهای ایران، آشنایی با هنرهای اسلامی آن، آشنایی با باستانشناسی و روشهای آن.
دروس اصلی
ترسیم فنی، خطوط و خواندن کتیبههای اسلامی، هندسه نقوش درهنرهای اسلامی ایران ، طرح اشیاء در تمدن اسلامی ، حفظ و احیاء هنرهای اسلامی، موسیقی از نظر اسلام، آشنایی با موسیقی بومی مناطق ایران، نمایش در ایران .
دروس تخصصی
کارگاه هنرهای اسلامی، کارآموزی پژوهش در هنرهای اسلامی
دانشجویان پس از گذراندن دروس پایه، اصلی و تخصصی مشترک با انتخاب یکی از گرایشها واحدهای تخصصی مربوطه را که به آموزش نکات فنی اختصاص یافته میگذراند.
گرایش ها در مقطع کارشناسی
گرایش هنر و صنایع فلزی
رشته های مختلفی با کار با فلز سر و کار دارند. از میان آنها می توان به ملیله کاری، قلم زنی و میناکاری اشاره کرد.
گرایش نگارگری
نگارگری یا نقاشی فرآیندی است که طی آن رنگ بر روی یک سطح مانند کاغذ یا بوم ایجاد نقش میکند و اثری خلق میشود. نگارگری روشها و سبکهای گوناگون نقاشی ایرانی را شامل میشود. مانند تذهیب، تشعیر، حاشیه سازی، جدول کشی، گل و مرغ و چه آنها که بر دیواربناها و بومهای دیگر انجام شده است.
گرایش شیشه
از هنرهای مربوط به شیشه می توان به آئینه کاری، نقاشی پشت شیشه، معرق شیشه، تراش شیشه و … اشاره کرد.
گرایش هنر و صنایع چوب
این گرایش کلیه رشته های هنری که با چوب در ارتباطند را دربرمی گیرد مانند منبت کاری، معرق چوب، خاتم کاری
گرایش سفال
سفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال میگویند.
گرایش ها در مقطع ارشد در آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۷ همراه با ضرایب مواد امتحانی(ضرایب از راست به چپ)
گرایش ها در مقطع دکتری و ضرایب دروس امتحانی(از راست به چپ)
توانایی های لازم
- داشتن علاقه دوق و استعداد
- توان انجام کارهای عملی
- شکوفایی استعداد خود را در کارگاه های چوب، فلز، شیشه یا سفال
موقعیت شغلی در ایران
- فعالیت در آموزشگاه های هنری
- اداره یک واحد یا کارگاه هنری
- همکاری با واحدهای دولتی و خصوصی نظیر سازمان میراث فرهنگی، سازمان صنایع دستی ایران، اداره کل صنایعدستی در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، اداره کل موزهها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور انجام کارهای پژوهشی، تحقیقاتی
برای شناخت بهتر دیگر رشتههای هنر بر روی اینجا کلیک نمایید.