ویژگی ها و موانع صمیمیت بین زوجین

صمیمیت بین زوجین

صمیمیت بین زوجین چقدر اهمیت دارد؟ آیا صمیمیت بین زوجین در طول زمان کاهش می‌یابد؟ در جوامعی که دختران و پسران موقعیت‌هایی برای آشنایی و معاشرت کمی دارند صمیمیت بین دو جنس در رابطه اغلب نادیده گرفته می‌شود. در حالی که روابط دختر و پسر در دوران کودکی و نوجوانی به شناخت دوجنس از یکدیگر کمک می‌کند. صمیمیت بین زوجین در طول زندگی مشترک، زن و مرد را به درک واقع بینانه‌تری از رابطه‌شان می‌رساند. حل اختلافات و مسائل زندگی بدون داشتن یک درک مشترک امکان پذیر نخواهد بود. در این مقاله درباره ویژگی‌های صمیمیت بین زوجین، رابطه صمیمانه و راه‌های افزایش صمیمت بین زوجین صحبت کرده ایم.

صمیمیت بین زوجین

ما انسان‌ها در بستری از روابط اجتماعی به دنیا می‌آییم، رشد می‌کنیم، آسیب می‌بینیم و ترمیم می‌شویم. در واقع در همه شرایط ما نیاز به حضور دیگر انسان‌ها و قرار گرفتن در روابط صمیمانه با آن‌ها داریم. صمیمیت به عنوان توانایی ارتباط با دیگران با حفظ فردیت تعریف می‌شود. یعنی فرد به درجه ای از رشد و بلوغ عاطفی می‌رسد تا بتواند به زندگی یک فرد دیگر ورود عاطفی، فکری، اجتماعی، فیزیکی و معنوی داشته باشد؛ بدون اینکه نگران از دست دادن فردیت خودش باشد.

صمیمیت عنصر اساسی هر رابطه عمیقی است که منجر به پیشرفت آن می‌شود. لزوما صمیمیت چیزی نیست که بین زوجین دیده شود، در رابطه والد فرزندی، روابط همشیر‌ها، روابط دوستی و… هم صمیمیت به اشکال مختلف وجود دارد. معمولا وقتی قرار است کیفیت یک رابطه را بسنجیم، آن را بر اساس صمیمیت مورد ارزیابی قرار می‌دهیم. صمیمیت در واقع نوعی به اشتراک گذاری، گشادگی و نزدیکی هیجانی است.

ویژگی‌های یک رابطه صمیمانه

در یک رابطه صمیمانه طرفین در عین داشتن هویت مجزا و مستقل، یک کل متحد را تشکیل می‌دهند. استقلال خود را از دست نمی‌دهند و در یکدیگر ذوب نمی‌شوند. می‌توانند انتظارات و عقاید خود را بیان کنند بدون اینکه ترس از طرد شدن داشته باشند. مسئولیت‌های خود را می‌پذیرند و در پی تغییر دادن فرد مقابل نیستند.

هر دو می‌توانند از وجود هم لذت ببرند، به هم متعهد باشند، چالش‌های پیش رویشان در رابطه را مدیریت کنند و حریم شخصی خود راحفظ کنند. صمیمیت در خانواده باعث می‌شود فرد از همان دوران کودکی توانایی ایجاد چنین رابطه‌ای را پیدا کند.

صمیمیت از منظر رشدی

افراد در طول رشد دورهای مختلفی را پشت سر می‌گذارند. در هر سنی یک چالش و تکلیف رشدی وجود دارد که باید بر آن غلبه کنند. غالبا در سنین بعد از نوجوانی، یعنی در اوایل جوانی بحران صمیمیت پیش می‌آید، یعنی انرژی روانی نوجوان صرف برقراری روابط صمیمانه می‌شود.

در همین سنین معمولا به سمت ایجاد رابطه‌ای پایدار با فردی از جنس مخالف می‌روند، ازدواج می‌کنند و تلاش می‌کنند تا با شریک عاطفی خود صمیمی‌شوند. پیش نیاز دست‌یابی به صمیمیت، پشت سر گذاشتن موفقیت آمیز دوران نوجوانی است. فردی که بحران هویت را پشت سر گذاشته باشد، به راحتی با دیگران رابطه صمیمانه ایجاد می‌کند.

نکات مهم در افزایش صمیمیت بین زوجین

راهکارهای زیر در افزایش صمیمیت رابطه به شما کمک می‌کند:

۱٫ شناخت یکدیگر

برای افزایش صمیمیت شما نیاز به شناخت یکدیگر و صبوری در مقابل هم را دارید. صمیمیت چیزی نیست که یکباره به وجود بیاید. هرچند ممکن است صمیمی شدن با برخی افراد به ظاهر راحت‌تر به نظر برسد ولی در هرحال برای رسیدن به ازدواج موفق وقت و انرژی گذاشتن دو طرف رابطه حائز اهمیت است. برای صمیمی شدن با فرد مقابل نیاز دارید که بدانید نباید خودتان را تغییر دهید و یا بخواهید او تغییر کند. تفاوت‌های فردی را ببینید و بپذیرید.

۲٫ خود افشایی

راز شروع صمیمیت، خودافشایی است. تا زمانی که شما از خودتان، از احساسات، عقاید و زندگی‌تان صحبت نکنید؛ تلاش طرف مقابل‌تان برای صمیمی شدن بی حاصل خواهد بود. فراموش نکنید که تعارضات و چالش‌ها بخش جدایی‌ناپذیر از هر رابطه‌ای است. با یادگیری مهارت‌های ازدواج مانع بروز بسیاری از تعارضات شوید.

۳٫ درک متقابل

با شریک زندگی‌تان صادق باشید، خود را جای او بگذارید و سعی کنید دنیا را از دریچه‌ی چشمان او نگاه کنید؛ در این صورت قدمی بزرگ به سمت نزدیکی و صمیمیت برداشته‌اید. برای برقراری ارتباط صحیح با همسرتان و ایجاد ازدواج موفق لازم است مولفه‌های صمیمیت را که در ادامع ذکر کرده‌ایم بشناسید.

مؤلفه‌های صمیمیت بین زوجین

در هر رابطه صمیمانه‌ای به فراخور شرایط، مؤلفه‌های زیر درگیر می‌شوند:

۱٫ صمیمیت عاطفی:

صمیمیت عاطفی ساده‌ترین نوع صمیمیت است. در این شکل از صمیمیت و رابطه عاطفی شما می‌توانید هیجانات، احساسات و سایر تجارب دردناک یا لذت بخش را به راحتی با شریکتان در میان بگذارید. رابطه عاطفی از راه دور نیز در این رابطه قابل شکل گیری است.

۲٫ صمیمیت روانشناختی:

صمیمیت روانشناختی کمی گسترده‌تر از صمیمیت هیجانی است. در این نوع از صمیمیت شما به راحتی می‌توانید عقاید، افکار، احساسات و جنبه‌های مختلف شخصیت خود را برای فرد مقابلتان بیان کنید. در واقع شما در صحبت کردن با شریکتان می‌توانید گشاده و صادق باشید و از این بابت نگران نباشید.

۳٫ صمیمیت عقلانی:

در صمیمیت عقلانی قادر به بیان عقاید، علایق، استدلال‌ها، بحث در مورد مسائل می‌باشید. مثل اینکه بتوانید با هم در مورد یک کتاب، فیلم یا شعر صحبت کنید.

۴٫ صمیمت جنسی:

صمیمیت جنسی مختص به روابط زوجین و شرکای عاطفی است. پس هر دو طرف به راحتی می توانند رابطه جنسی برقرار کنند، می‌دانند چگونه به هم لذت بدهند، نگران سو استفاده نیستند و در کنار هم از لذایذ جنسی لذت می‌برند.

۵٫ صمیمیت جسمی:

صمیمیت جسمی متفاوت از مسائل جنسی است. در این نوع از صمیمیت نوع برقرار کردن رابطه دو طرف با هم حائز اهمیت است. گونه ای که دو نفر به هم نزدیک می‌شوند، به هم نگاه می‌کنند، نوازش و بوسه‌های غیر جنسی شامل این نوع صمیمیت است.

۶٫ صمیمیت بین زوجین: معنویت

یکی از بالاترین مراتب صمیمیت می‌باشد. صمیمیت معنوی دقیقا ربطی به دین یا مذهب مشترک ندارد. چنین زوجی معنای مشترکی در رابطه شان دارند. معنا چیزی خلق کردنی است، متاسفانه بسیاری از زوجین به این مرحله نمی‌رسند در صورتی که معنویت و رابطه عاطفی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

موانع ایجاد صمیمیت بین زوجین

بزرگ‌ترین مانع صمیمیت زوجین در گوش کردن به یکدیگر است، گوش کردن برای جواب دادن و نه فهمیدن و گوش کردن انتخابی به مواردی که دوست دارند مانع از شناخت و درک درست از همدیگر می‌شود. گاهی نگرانید چیزی را بشنوید که دوست ندارید و یا نگران قضاوت شدن هستید. این امر ممکن است مانع خودافشایی شما شود.

گاهی اوقات با زود قضاوت کردن در مورد دیگران، یا نشان دادن واکنش‌های افراطی در مقابل گفته‌های آن‌ها، زخم زبان زدن و تحقیر کردن، موانعی بر سر راه صمیمیت خلق می‌شوند. در زمان‌هایی که زوجین نمی‌توانند مسائل را بین خود حل کنند، مراجعه به مشاوره ازدواج و مشاوره خانواده تنها راه‌حل‌هایی هستند که آن‌ها را در رسیدن به خانواده‌ای سالم و بهبود کیفیت روابط راهنمایی می‌کنند.

سؤالات متداول

چرا صمیمیت بین زوجین کم میشود؟

حل نکردن اختلافات مرتبط با هر یک از مؤلفه‌های صمیمیت از جمله معنویت، روابط زناشویی، عقاید و عواطف، در زمان مناسب و یا نادیده گرفته شدن نیازهای یکدیگر منجر به دلسردی و کاهش صمیمیت بین زوجین می‌شود.

درمان عدم صمیمیت چیست؟

پیش از هر چیز بهتر است تا افکار منفی و بازدارنده را کنار بگذارید و به شناخت دقیق خصوصیات همسر خود بپردازید؛ پس از آن لازم است تا مهارت‌های زندگی مشترک و نحوه ارتباط صحیح با همسر خود را بیاموزید. با در نظر گرفتن تفاوت‌های جنسیتی و شخصیتی می‌توانید به درک کامل‌تری از روابط خود برسید.


خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *