دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی

چگونه جلوی دخالت دیگران دز زندگی مشترکمان را بگیریم ؟

دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی و نحوه مواجه با آن یکی از دغدغه‌های مهم زوج‌های جوان در زمان نامزدی و بعد از ازدواج است و البته یکی از عوامل مهم در اختلافات زناشویی بین زوج‌های جوان نیز، همین مداخله‌های نابجا است. گرچه معمولا والدین و اطرافیان گمان می‌کنند که این دخالت‌ها با نیت خیر خواهی، سعادت و خوشبختی صورت میگیرید ولی اکثر مواقع تاثیرات منفی بر روابط بر جای می گذارد و ممکن است حتی به طلاق زوجین هم منجر شود. وجود اختلاف و درگیری بین خانواده‌ها، فاش کردن اسرار زندگی زناشویی، عدم آشنایی تازه عروس و داماد‌ها با مهارت‌های مدیریت زندگی، وابستگی‌های بیش از حد عاطفی به والدین، نداشتن استقلال مالی و… از مهم‌ترین دلایل دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی زوجین است. در این مقاله به بررسی مقوله دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی، پیامد‌ها و راه حل‌های موجود برای مقابله با دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی زوج‌ها داریم.

دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی

 از مهم‌ترین دلایل دخالت والدین و اطرافیان در زندگی زوج‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

۱- عدم اطمینان والدین به آمادگی فرزندانشان برای شروع یک زندگی مشترک

نقش خانواده در ازدواج، در ابتدای ازدواج فرزندان بسیار پررنگ است. به خصوص در شرایطی که فرد از نظر اقتصادی به خانواده خود وابسته باشد. والدین می خواهند نتیجه یک عمر تلاش و تجربه خود را در مورد نحوه زندگی، چگونگی معاشرت و ارتباط با همسر، چگونگی صرفه جویی در هزینه‌ها و… به فرزند خود منتقل کنند. از طرفی نیز حق خود می‌دانند که در سرنوشت فرزندشان سهمی داشته باشند. 

۲- فاش کردن اسرار و مشکلات زندگی مشترک برای اطرافیان و دوستان

برخی از زوجین به دلیل شرایط خاصی که خودشان ایجاد کرده‌اند، فرصت بیشتری برای مداخله اطرافیان در زندگیشان فراهم می‌کنند. زوج‌هایی که بسیاری از رازهای زندگی خودشان را برای دوستان و آشنایان خود تعریف می‌کنند یا مشکلاتشان را به بیرون از جمع دو نفره می‌برند با دخالت‌های بیشتری نیز مواجه میشوند. در صورتی که بهترین فرصت برای بازگو کردن مشکلات خصوصی زندگی مشترک، صحبت کردن با یک فرد متخصص است. با بهره گیری از مشاوره ازدواج می توانید مشکلات و تعارضاتی که در زندگی زناشویی با آن مواجه می‌شوید، بیان کنید بدون اینکه مورد قضاوت واقع شوید یا به دلیل فاش کردن رازهای دونفره تان موجبات ناراحتی همسرتان و دخالت اطرافیان را فراهم کنید. علاوه بر این راهکارهای مناسب و علمی برای حل مشکلات ارائه میشود.

۳- وجود مشکلات شخصیتی در زوجین و عدم توانایی در تصمیم گیری

دلایل دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی می‌تواند ریشه در ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری خاص زوجین داشته باشد. به گونه ای که اطرفیان و به خصوص والدین به توانایی زوج‌های جوان برای اداره زندگی اعتماد نداشته باشند و دخالت در زندگی آنان را مفید تشخیص دهند. زوج‌هایی که مهارت‌های حل مسئله یا قدرت تصمیم گیری ندارند و در برخورد با مشکلات زندگی از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند، شرایط را برای دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی فراهم می‌کنند.

۴- عدم آمادگی زوج‌ها برای ازدواج

تازه عروس و دامادها که در کسب مهارت های اولیه زندگی موفق نبوده و  قابلیت تعیین و تشخیص شرایط مطلوب برای زندگی خود را ندارند شرایط را برای دخالت دیگران فراهم می‌کنند. باید اذعان نمود شاه کلید شروع دخالت‌های والدین و اطرافیان در زندگی زوج‌های جوان، ریشه در وابستگی عاطفی و مالی آنان به خانواده‌هایشان دارد. با کاهش این وابستگی‌ها اطمینان والدین و اطرافیان به زوجین برای اداره زندگی خود بیشتر شده و سطح مداخلات به صورت قابل توجهی کاهش می‌یابد.

۵- اختلاف و درگیری بین خانواده‌ها

در گذشته ازدواج‌ها به صورت سنتی صورت می‌گرفت و خانواده‌ها شناخت بیشتری نسبت به هم داشتند؛ ولی امروزه که دوستی‌های قبل از ازدواج بیشتر رایج شده است و افراد خود همسرشان را انتخاب میکنند، میزان آشنایی و شناخت خانواده‌ها نسبت به هم کمتر شده است و در مواردی که اختلاف عقاید بین خانواده‌ها زیاد باشد احتمال دخالت والدین در زندگی فرزندشان نیز بیشتر می‌شود.

پیامد های دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی

به مرور زمان و با شدت یافتن دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی زوجین، مشکلات آنان روز به روز بیشتر می شود؛ تا جایی که ممکن است حتی به طلاق و جدایی زوج ها منتهی شود. چرا که زمانی که زوج ها نمی توانند زمام زندگی شان را به دست بگیرند و برای خودشان تصمیم بگیرند. ساختن زندگی مشترک بر اساس نظرات و تصمیمات والدین یا اطرافیان باعث بی ثباتی در زندگی خصوصی میشود.

روش‌های موجود برای مقابله و جلوگیری از دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی

روش‌ها و راهکارهایی برای کاهش و کنترل دخالت والدین در ازدواج و کارشکنی‌های اطرافیان در زندگی مشترک زوجین وجود دارد:

۱- بهتر است موارد ضروری برای مشاوره گرفتن از خویشاوندان خود را مدیریت نمایید تا والدین و اطرافیان به پذیرش و درک استقلال شما و همسرتان دست یابند و فقط در مواقع ضروری به کمک شما بپردازند. 

۲- برای جلوگیری از دخالت دیگران بهتر است برنامه مشخصی داشته باشید. البته این به معنای قطع رابطه با دیگران نیست؛ بلکه مدیریت و هنر برقراری ارتباط صحیح با دیگران به گونه ای است که روزنه‌های دخالت بی مورد دیگران در زندگی را مسدود نماید. با رعایت احترام در مقابل کمک‌های صمیمانه و با محبت اطرافیان، طوری رفتار کنید تا آنان پی ببرند که ادامه دخالت‌های نابجای آنها حتی اگر دلسوزانه باشد نه تنها در حل مشکلات شما تاثیر گذار نیست بلکه ممکن است آتش اختلافات را شعله ورتر سازد و زندگی مشترکتان را با خطر مواجه نماید.

۳- بعد از ازدواج، تشکیل و مدیریت زندگی مشترک به منظور برقراری روابطی متعادل و تعاملی درست، میان خانواده‌ها و همسر، یکی از مهم‌ترین وظایف زوجین است. باید پذیرفت که سوء برداشت‌ها و چه بسا اختلاف نظر با خانواده همسر، تاحدودی امری طبیعی و غیر قابل انکار است. مشاوره خانواده کمک می کند تا با بررسی تعارضات خانوادگی و نقش هر یک از اعضا بتوانید به تفاهمی پایدار در جهت حل‌ مسائل و چالش‌ها دست یابید که در تحکیم بنیان خانواده موثر است.


خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *