“یادم نمیآید”، ” داشتم چی میگفتم؟” و جملات مشابهی که نشان دهنده عدم تمرکز است، مانند زنگ خطری شما را به جستجوی راههای افزایش تمرکز وامی دارند. ناتوانی در تمرکز به خاطر خستگی، ورود حجم عظیمی از اطلاعات و دیگر عوامل، شانس موفقیت تان را کم میکند. عدم تمرکز میان دانش آموزان و دانشجویان، بازدهی تحصیلی آنها پایین آورده و به طور کلی مشکلات زیادی را در زندگی افراد به وجود میآورد. بنابراین با به کارگیری روشهای افزایش تمرکز میتوانید راهی برای برطرف کردن مشکل خود بیابید. اما در اغلب موارد عدم توجه به علت حواس پرتی و عدم تمرکز مانع از حل مساله میشود، دریافت کمک از یک متخصص روند درمان را تسریع خواهد داد.
راههای افزایش تمرکز
روشها و راههای زیادی برای افزایش تمرکز وجود دارد، اما تنها در صورتی این روشها اثربخش هستند که شما به انجام تمرینها به طور منظم و مستمر تعهد داشته باشید. بنابراین لازم است یک نفر در کنارتان باشد تا به رفع مشکلات و موانع احتمالی به شما کمک کند. حضور یک متخصص در این زمینه بسیار موثر است، اما فراموش نکنید بدون تعهد و کمک خودتان هیچ تغییری رخ نمیدهد. در ادامه چند راه برای افزایش تمرکز بیان می کنیم:
۱- حضور منظم در پارکها و فضای سبز:
حضور در پارکها و فضای سبز برای کودکانی که از کمبود تمرکز رنج میبرند مفید میباشد، اما این روش تنها مختص به کودکان نیست. تحقیقات نشان داده که حضور مکرر در فضای سبز، ۱۵ تا ۲۰ درصد به افزایش تمرکز در بزرگسالان نیز کمک میکند.
۲- سر خود را خلوت کنید:
سعی کنید تا میتوانید، از پذیرفتن یا انجام دادن چندین کار و دغدغه همزمان خودداری کنید. شما سوپر من نیستید! هر فردی، ظرفیتی دارد و نمیتواند همزمان چند کار را انجام دهد. انجام کارها به طور همزمان کیفیت نتایج را نیز پایین میآورد.
۳- ورزش:
ورزش، تنها معجزه قابل مشاهده در دنیای حاضر است. معجزه ای که نه نیاز به هزینه و صرف وقت گزاف دارد. با ورزش سلولهای عصبی مغز رشد و بهبود مییابد در نتیجه ورزش میتواند روی عملکرد حافظه و تمرکز شما موثر باشد. ورزش با آرام کردن شما، تمرکزتان را نیز افزایش دهد.
۴- یوگا و مراقبه:
مراقبه، روشی آسان و مفید برای افزایش تمرکز است. همچنین ورزش یوگا، میتواند با بهبود عملکرد مغزی، کاری شبیه مراقبه و حتی بهتر از آن انجام دهد.
۵- برنامه ریزی:
تهیه لیستی از وظایف روزمره، باعث میشود که شما با اولویت بندی و پیگیری کارهای ناتمام خود، اولویت بندی کرده و با تمرکز بیشتری به انجام آنها بپردازید.
۶- نوشیدنیهای کافئین دار:
قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئین دار، میتواند به شما در افزایش نسبی انرژی و تمرکز کمک کند. البته نکته مهم در مصرف کافئین این است که افزایش مصرف بیش از حد آن، اثری کاملا برعکس داشته و باعث بی قراری، پریشانی و عدم تمرکز میشود.
۷- بی وقفه کار نکنید:
بسیار دقت کنید در حال انجام هر کاری که هستید، در فاصله زمانیهای مشخص به خودتان زمان استراحت کوتاهی بدهید و به قدم زدن، حرکات کششی و یا گوش دادن موسیقی بپردازید.
۸- تمرین دادن مغز:
مطالعه، حفظ کردن شعرهای زیبا و بازیهای فکری، میتواند مغز را تقویت کند. مغز مانند ماهیچههای دیگر نیاز به تقویت دارد، هر چه از آن بیشتر کار بکشید قویتر میشود. بنابراین با ورزش ذهن کارایی خود را افزایش دهید.
۹- کم کردن محرکهای بیرونی:
کارهایی که نیاز به تمرکز دارد، طبیعتا باید در محیطی نسبتا آرام و استاندارد انجام بگیرد. صدا، بو و نورهای مزاحم، واکنش بدن را برای سازگاری با آن شرایط بر میانگیزد و طبیعتا این مسئله به تمرکز حواس ضربه میزند.
۱۰- خواب خوب:
یکی از مهمترین فاکتورهای سلامتی جسم و روح، داشتن خواب کافی در شب است. ۷تا۸ ساعت خواب از ساعات ۲۲ تا ۹ صبح، به عمکرد مغز و جسم کمک میکند. اگر خواب کافی و با کیفیت ندارید، برای داشتن خواب راحت و خوب کلیک کنید.
۱۱- پرهیز از تنوع زیاد:
سعی کنید تا میتوانید، مکان ثابتی برای انجام کارهایی که نیاز به تمرکز بالا دارد، انتخاب کنید. یکنواختی تا حدودی خوب است اما در صورتی که عملکرد روحی شما را کاهش ندهد.