رابطه زناشویی خود را اصلاح کنید: ویژگی ارتباطی زوجین متعارض، عیبجویی و سرزنش دائمی، ذهنخوانی و حالت تدافعی، بروز هیجان منفی زیاد و هیجان مثبت کم است. یک روش برای مشاهده تعارض در روابط زناشویی، بررسی الگوهای متداول تعارض است.
ویژگی ارتباطی زوجین متعارض، عیبجویی و سرزنش دائمی، ذهنخوانی و حالت تدافعی، بروز هیجان منفی زیاد و هیجان مثبت کم است. یک روش برای مشاهده تعارض در روابط زناشویی، بررسی الگوهای متداول تعارض است. یونگو لاین، چند الگوی متعادل را در این خصوص بیان کرده است؛ الگوی اول الگوی همدمطلب، دوریگزین است. این الگو در زوجهایی به وجود میآید که یک همسر در رابطه، حالت پرخاشگری به خود میگیرد و مرتب به سمت دیگری روی میآورد و تلاش میکند که با جدیت بیشتر، همسرش را درگیر رابطه کند. از جمله شیوههای تعقیب عبارتند از شروع بحثها و تعارضات، طرحریزی افراطی برای اوقات همسر و دنبال کردن همسر در خانه است. اما فردی که از رابطه دوری میکند، از رابطه کنار میماند و اوقات بسیار کمی را برای فعالیتهای طراحی شده سپری میکند.
الگوی دوم، الگوی یادآور- طفرهرو است. این الگو نشانگر زوجهایی است که یکی از آنها مسئول است و باید برای احساس مسئولیت به دیگری دائم یاداوری کند. فردی که طفره میرود، از وظایف خود کنارهگیری میکند تا زمانی که همسرش چندین بار به او یادآوری کند.
الگوی سوم، الگوی والد-کودک است. این نوع تعامل هم وابسته به یک والد منتقد است که تلاش میکند دیگری را به وضعیت مطیعانهتری در رابطه بکشاند. همسر در نقش والد، به انتقاد، تنبیه و اجتناب از تعریف و تعبیرهای مثبت میپردازد. زوج والد خشمگین و زوج کودک کنارهگیر است.
با این تفاسیر، پیشنهاد میشود روابط خود را بازنگری کنید و ببینید کدام از این الگوها که به آن اشاره شد، در روابط شما حاکم است که در این صورت باید نسبت به اصلاح این الگوها در روابط خود بپردازید.
دکتر فاطمه آذرتاش، مشاور خانواده و مدرس دانشگاه