با بی دقتی چگونه مبارزه کنیم؟ کنکور فقط داشتن معلومات نیست بلکه فراگرفتن مجموعه مهارتهایی است که بتوانند از میزان اطلاعات علمی شما بیشترین بهره وری را برایتان ایجاد کنند که در این صورت درکسب نتایج بهتر، موفقتر عمل خواهید کرد.
در میان تمامی داوطلبان چه متوسط و ضعیف وحتی داوطلبان قوی بی دقتی وجود دارد. حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از امتحان، دچار افسوس شوید که با وجودی که پاسخ ها را بلد بودید، به دلیل بیدقتی نتوانستید به سؤالها پاسخ صحیح دهید. داوطلب باهوش از این بیدقتی در پاسخگویی به سؤالات، درس عبرت میگیرد که در آزمونهای بعدی دوباره این بی دقتیها را تکرار نکند و یا به حداقل برساند. البته بیدقتی انواع متفاوتی دارد؛ ندیدن قسمت هایی از صورت سؤال، اشتباههای محاسبات و… برخی از انواع بی دقتی هستند.
بی دقتی ها انواع مختلفی دارند:
روانشناسان و متخصصان مطالعه و یادگیری بر این باورند که بیدقتی در هنگام مطالعه و آزمون بر طبق باور متخصصان مطالعه و یادگیری و روانشناسان به دلایل زیر اتفاق می افتد:
عجله
بیشتر ما وقتی برای انجام کاری زمان اندکی داریم، عجله کرده و در این شرایط دقتمان تا حد زیادی کاهش مییابد. در بین داوطلبان نیز کسانی که در خواندن صورت سؤال و یا پاسخ به آن عجله میکنند از ضریب دقت بسیار پایینی برخوردارند.
حرکت چشم بین خطوط
هنگامی که در آزمون در حین خواندن صورت سؤال هستید، امکان دارد خطوط را گم کرده و دائماً به دنبال کلمات بگردید.
کاهش ناخودآگاه توجه
در مواجهه با تستهای ساده بیشتر بیدقتیها رخ میدهند. احساس رضایت درونی باعث میشود داوطلب گمان کند پاسخدهی به سؤال کاری بسیار آسان است که این فرآیند پیچیده ذهنی حتی گاهی سبب میشود تا سؤال بعدی را نیز بخواند؛ به اینترتیب به صورت ناآگاهانه توجه شما کاهش مییابد.
برای جلوگیری از پیش آمدن چنین موضوعی، در مواجهه با سؤالات ساده هوشیاری خود را تا حد زیادی افزایش دهید به نحوی که گویی موضوع مهم و خطرناکی رخ داده است.
ممکن است داوطلب قوی با وجود داشتن اطلاعات زیاد و معدل بالا به علت ندیدن قسمتهایی از صورت سؤال یا نخواندن تمام گزینه ها اشتباه درعدد گذاری محاسبات و… به راحتی نمره ازدست بدهد.
اصولاً تمام بی دقتیها درتست زنی از بیدقتی در مطالعه حاصل میشود.داشتن دقت در مطالعه اولین مرحلهی انتقال اطلاعات به حافظهی بلند مدت است و بعد از آن باید شروع به حفظ مطالب کنید.پس اگر دقیقاً این مطالب را به حافظه نسپارید مسلماً در بازیابی درسها، اطلاعاتی ناقص برای حل تستها دریافت خواهید کرد که منجر به از دست دادن تستها میشود.
بنابراین چه در مطالعهی درسها و چه در آزمونها باید با دقت عمل کنید تا اطلاعات ناقص و غلط به حافظهی بلند مدت نرود و همیشه با حوصله و بدون هیچ عجلهای صورت سؤال را کامل و با دقت بخوانید.
راهکاری خاص برای افزایش دقت در تست زنی
- سعی کنید هر روز به مدت حداقل یک ساعت تستهای زماندار و ترکیبی بزنید؛ این کار به شما کمک میکند تا:
- بتوانید زمان خود را بخوبی مدیریت کنید
- بیدقتیهای خود را کاهش دهید
توجه:
برای افزایش مهارت و بالا بردن دقت شما در تست زنی این تمرین خیلی مفید است و هر روز آن را تکرار کنید.
- کاملاً مفهومی مطالب درسی را درک کنید و یاد بگیرید تا در فهم تئوریها و مفاهیم، دچار بی دقتی و اشتباه در تست زنی نشوید.
- از ذهنی حل کردن تستهای تحلیلی و محاسباتی خودداری کنید و این سؤالات را روی کاغذ حل و پیاده سازی کنید؛ اگر با دقت و به صورت پیوسته قبل از آزمون ها بر روی کاغذ تمرین کنید دیگر نیازی به نوشتن تمامی راه حل ها بروی برگه در جلسهی آزمون ندارید و میتوانید به راحتی ذهنی آنها را حل کنید چرا که در آن لحظه دیگر دقیقتر میتوانید راه حل مناسب را زود تشخیص دهید.
مشاوره تحصیلی حرفه ای مبتنی بر اصول روانشناسی فردی همراه با برنامه ریزی تخصصی جهت آمادگی شرکت در کنکور |
- جلسهی آزمون نباید اولین میدان تست و آزمایش مهارتهای کنکوری باشد؛ قبل از جلسه آزمون و در منزل مدیریت زمان را تمرین کرده و برای روز آزمون نگذارید. با این کار سرعت عمل شما هم در حل تستهای ترکیبی بیشتر خواهد شد.
- واحد های محاسباتی مانند ریاضی، فیزیک را به ترتیب خود و مرحله به مرحله انجام دهید؛ احتمال دارد جواب تست در همین تبدیلهای به ظاهر خیلی ساده باشد.
- نزدیکترین و دقیقترین گزینه به جواب خود را پیدا کرده و به بررسی راه حل ها را پیش از انتخاب گزینه درست بپردازید.
- در انتقال پاسخ ها به پاسخبرگ دقیق باشید و به هیچ وجه عجله نکنید.
- همیشه به دنبال علت اشتباهات خود باشید و سعی کنید آنها را تحلیل و بررسی کنید.
- با یادگیری مهارت های تستزنی قبل از آزمون ها میتوانید نتایج ضعیف در تستزنیها را که بخاطر بی دقتی در جلسهی آزمون پیش میآید را به راحتی رفع کنید حتی اگر پایهی درسی ضعیف و متوسطی داشته باشید.