مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی
همگام با افزایش جمعیت جهان، اهمیت کشاورزی و رفع نیازهای انسانها از طریق آن روز به روز افزایش مییابد. امروزه دیگر روش های دستی و سنتی جوابگوی این نیازها نیست.
برای موفق شدن در این راه باید از کشاورزی به روش سنتی فاصله گرفته و روشهای مدرن کشاورزی را در کشور پیاده کنیم. در این مسیر وجود متخصصان کشاورزی در زمینه های مختلف بسیار ضروری است.
استفاده از ماشین آلات و ابزارهای پیشرفته و روش های جدید در کشاورزی بسیار راهگشا است. مکانیزاسیون کشاورزی استفاده از وسایل و ادوات مکانیکی و به عبارت کلیتر استفاده از تکنولوژی روز در کشاورزی برای افزایش بهرهوری و رسیدن به توسعه پایدار می باشد.
این رشته دارای گرایشهای تحلیل سامانه ها و انرژی میباشد.
مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی در دو مبحث فنی و اقتصادی مطرح می شود. در بعد فنی آن، مسائل مربوط به ماشینی کردن کشاورزی و در بعد اقتصادی، مدیریت مناسب برای افزایش درآمد و کاهش هزینه ها مد نظر قرار میگیرد.
رشتهی مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی از زیر گروههای ۱ گروه آزمایشی ریاضی و فنی است و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته عبارت است:
ریاضی:۴ | فیزیک :۳ | شیمی:۱ |
تعداد واحدهای درسی مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی
تعداد کل واحدها : ۱۳۵ واحد
دروس عمومی :۲۰ واحد
دروس پایه : ۱۸ واحد
دروس اصلی : ۳۷ واحد
دروس تخصصی :۵۰ واحد
دروس اختیاری :۱۰ واحد
دروس مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی در طول تحصیل
دروس پایه: ریاضیات. فیزیک. شیمی عمومی. برنامه نویسی رایانه
دروس اصلی: زراعت عمومی. آبیاری عمومی. بازاریابی و اقتصاد کشاورزی. اقتصاد خرد. ماشینهای کشاورزی عمومی. مدیریت و کنترل پروژه. مکانیزسیون کشاورزی و …
دروس تخصصی: مبانی انرژی تجدیدپذیر. مبانی مدیریت انرژی. بهره وری و روش های حفظ انرژی. ممیزی انرژی. اقتصاد انرژی. منابع و تأمین انرژی و …
برخی از فواید مکانیزاسیون کشاورزی عبارتند از
کسب سود بیشتر. کاهش هزینه ها. انجام به موقع کارها. کاهش سختی کار و ایجاد رغبت و جذابیت در کارهای کشاورزی.
افزایش سطح زیر کشت و تولیدات با کمک زیاد کردن تعداد یا بهبود عملکرد ماشین آلات کشاورزی. افزایش بهرهوری
توانایی های لازم: دانشجوی این رشته باید در ریاضی و فیزیک قوی و به مسائل مدیریتی علاقه مند باشد تا بتواند در این رشته موفقیت لازم را کسب کند.
بازار کار
برخی فکر میکنند که یک مهندس مکانیک میتواند مسئولیت ماشینهای کشاورزی را هم به عهده گرفته و ماشینهایکشاورزی طراحی کند ولی اگرمهندسی که قصد طراحی ماشینهای کشاورزی را دارد از محصولات کشاورزی و خاصیت آنها اطلاع صحیحی نداشته باشد، نتیجه کار وی به هیچ مطلوب نیوده و مورد قبول قرار نمیگیرد. برای مثال برای طراحی یک تراکتور جهت درو کردن گندم باید نکاتی مثل تیغه کمباین مناسب برای بریدن محصول و زاویه برش مخصوص توجه شود پس اینجاست که لزوم وجود مهندس ماشینهای کشاورزی به خوبی احساس میشود. امروزه مدیران کارخانجات ساخت این ماشین ها هم به این نتیجه رسیده و فارغ التحصیلان این رشته از موقعیت شغلی خوبی برخوردارند.
این رشته در مقاطع تحصیلی کارشناسی در دوره های روزانه، شبانه و نیمه حضوری در دانشگاه های دولتی، پیام نور و آزاد اسلامی دانشجو می پذیرد.
با بررسی نمونه کارنامههای داوطلبان در سال ۹۶-۹۵ به دست آوردن حدود میانگینهای زیر برای قبولی در رشته مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی است:
قبولی مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه دولتی گیلان-رشت <——– میانگین ۳۰ و ۱۰درصدی دروس(به ترتیب) عمومی و اختصاصی
درصد و نمونه کارنامه قبولی رشته علوم مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی در مقطع کارشناسی در کنکور ۹۶-۹۵
رشته علوم مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه دولتی گیلان –رشت(منطقه ۱)
کارشناسی ارشد
کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی متخصصان مورد نیاز را تربیت میکند. این رشته با هدف تأمین بخشی از اهداف خودکفایی کشور در کشاورزی به خصوص در زمینههای مکانیزاسیون کشاورزی و تولید اقتصادی محصولات، پژوهش و انتخاب ماشینهای مناسب در کشاورزی و تربیت نیروی متخصص بخشهای مختلف کشاورزی مکانیزه کشور، ایجاد شده است.
رشته کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی دارای ۳ گرایش مدیریت و تحلیل سامانهها. انرژی . بازیافت و مدیریت پسماند می باشد.
تعداد واحدهای درسی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی
تعداد کل واحدها : ۳۲ واحد
دروس پایه : ۵ واحد
دروس تخصصی الزامی : ۴ واحد
دروس تخصصی انتخابی : ۱۷ واحد
پایان نامه : ۶ واحد
گرایشهای رشته مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی در مقطع کارشناسی ارشد بر اساس دفترچه سراسری ۱۳۹۷
گرایشهای رشته مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی در مقطع دکتری بر اساس دفترچه سراسری ۱۳۹۷