رک گویی در میان عموم به عنوان صفتی پسندیده شناخته میشود؛ به طور کلی بسیاری از افراد به داشتن چنین صفتی افتخار میکنند. اما گاهی به اشتباه افراد رفتارهای بی ادبانه خود را دال بر رک بودن میدانند. رک گویی با بی ادبی متفاوت است. نداشتن صراحت در کلام میتواند باعث سوء تفاهمها و عدم شکل گیری روابط صمیمی شود. در هر نوع رابطهای رک گویی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید به طور مؤثرتری عمل کنید. اما برای آن که از فوائد رک گویی بهره مند شوید باید تفاوت آن را با بی ادبی را بدانید. برای آن که رک گویی را جزء صفات خود قرار دهید، با ما در ادامه این مطلب همراه شوید.
رک گویی را بشناسیم
رک بودن به معنی داشتن صراحت بیان میباشد. رک گو فردی است که در مورد عقاید و احساسات خود به شکل واضح و روشن صحبت میکند و به اصطلاح تعارف نمیکند. چنین فردی نظراتش را در مورد مسائل مختلف واضح بیان کرده و به اهداف و نیازهای خود دست پیدا میکند بدون اینکه تنش و ناراحتی در دیگران به وجود آورده و یا اینکه به آنها بی ادبی کند.
رک گویی در واقع داشتن جسارت و جرات گفتن حقیقت است. فرد رک گو میتواند در مورد مسائل مرتبط با خودش به راحتی نظر بدهد. مثلا به صراحت بگوید که این غذا را دوست ندارد یا نظرش را در مورد سیاست به راحتی بیان میکند. فرد رک صداقت زیادی در زندگی دارد.
مرز رک بودن و بی ادبی
عدم شناخت مرز میان رک گویی و بی ادبی در بسیاری از اوقات مشکل ساز خواهد شد. بیپرده صحبت کردن در مورد مسائل مختلف به طوری که سبب رنجش و ناراحتی دیگران گردد، دیگر رک گویی نیست. برای درک بهتر مرز میان رک گویی و بی ادبی به موارد زیر توجه کنید:
- فرد رک گو ادب را رعایت میکند و در مورد مسائلی که مرتبط با دیگران است اظهار نظر نمیکند.
- بی پرده صحبت کردن در مورد مسائل دیگران نشانه رک گویی نیست.
- فرد رک گو در مواقعی که از او تقاضای اظهار نظر میشود، صادقانه نظرش را بیان میکند.
- اضهار نظر کردن به شکل نامناسب و با لغات وقیحانه نشانه رک گویی نیست.
- افراد رک گو به پیامدها و تاثیرات حرفشان بر روی دیگران دقت میکنند.
- به عنوان مثال بیان مسئله چاقی یک فرد به شکلی که برای او آزار دهنده باشد، نشانه رک گویی فرد نمیباشد. برای این که چنین صفتی را در خود شناسایی کنید لازم است به خودآگاهی برسید.
فواید رک گویی
رک گویی میتواند فواید زیادی برای شما داشته باشد. از جمله فواید رک گویی موارد زیر را میتوان نام برد:
– فرد رک گو مواضع روشنی در مقابل دیگران دارد. روشن کردن مواضع باعث میشود دیگران به سلیقه، نظر و حریم شما احترام بگذارند و در پی در هم شکستن حریمهای خصوصی شما چه به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه نباشند.
از تحمیل شدن بسیاری از مسائل بر شما جلوگیری میشود. مثلا اگر دوست ندارید بیرون بروید و دوستی به شما پیشنهاد بیرون رفتن بدهد، شما با گفتن نه میتوانید از اینکه بی میل بیرون بروید، پیشگیری کنید.
فرد رک گو تصویر روشنی از خودش برای دیگران میسازد. دیگران به راحتی میدانند با شما چگونه رفتار کنند و اینکه چه چیزهایی را واقعا دوست دارید.
رک گویی باعث باز نگه داشتن مسیر مکالمه و گفتگو میشود و این پیام را به دیگران مخابره میکند که من چه توقعاتی دارم و همانقدر که در بیان آنها راحت هستم، شما هم میتوانید در بیان خواستههایتان راحت باشید.
رک گویی باعث میشود اعتماد بین فردی در روابط بالا برود. در واقع دیگران میدانند که شما صادق هستید و قرار است چگونه برخورد بکنید. همین امر میزان پیش بینی نسبت به رفتار شما را افزایش میدهد.
پیامدهای عدم رک گویی
فردی که توانایی رک بودن نداشته باشد ممکن است از مسائل زیر رنج ببرد:
۱٫ احساس برآورده نشدن نیازها
بیان خواستهها، نیازها و رسیدن به آنها از جمله حقوق اولیه هر انسانی میباشد. معمولا افرادی که رک نیستند، اعتماد به نفس پایینی دارند یا خود را به قدر کافی ارزشمند نمیدانند که نیازهایشان را بیان کرده تا دیگران به آنها احترام بگذارند. در نتیجه احساس ناکامی میکند. در طولانی مدت علائم افسردگی در او ظاهر میکند.
۲٫ عدم رضایت از خود
فردی که رک نیست، نمی تواند نظر صریحش را بیان کند و در بسیاری از مسائل مطابق میل دیگران رفتار میکند. چنین فردی از آن چه که هست فاصله میگیرد وکم کم دچار نارضایتی از خود و یا حتی تنفر میشود.
۳٫ متوقع شدن از دیگران
فردی که دائما مطابق میل دیگران رفتار کند، انتظارش برای اینکه دیگران هم مطابق میل او رفتار کنند، افزایش مییابد. ولی اگر نتواند خواستهاش را صراحتا بیان کند، دیگران از انتظاراتش بیخبر خواهند بود و در نتیجه او به خواستههایش نمیرسد.
۴٫ انفجار خشم
فرد وقتی با ناکامیها روبرو شود خشم زیادی را تجربه میکند. از طرفی چون اعتماد به نفس پایینی دارد و نمیتواند به دیگران نه بگوید همواره خشم خود را پنهان و سرکوب میکند. اما این خشم سرکوب شده در جایی خود را به صورت انفجاری بروز میدهد و به خود فرد آسیب میزند. همچنین عدم برآورده شدن خواستهها منجر به بالا رفتن سطح نارضایتی از زندگی، ازدواج، روابط دوستانه و خانوادگی میشود.
چگونه فردی رک گو باشیم؟
از جمله راهکارهای مؤثر برای یادگیری مهارتهای رک بودن میتوان به موارد زیر اشاره داشت :
– رک گویی در افراد، با اعتماد به نفس آنان مرتبط میباشد. بنابراین با افزایش اعتماد به نفس میتوان به این صفت دست یافت.
برای رک بودن از تمرینهای رفتاری کوچک مثل اظهار نظر در جمعهای دوستانه و خانوادگی شروع کنید و به تدریج دامنه آن را گسترش دهید.
آموزش مهارت جرات مندی و یادگیری رابطه بُرد-بُرد از راهکارهای عملی هستند که به فرد در دست یابی به این صفت کمک میکنند.
سؤالات متداول
رک بودن بیش از حد چه پیامدهایی دارد؟
زمانی که رک بودن بیش از حد شود با بی ادبی هیچ تفاوتی ندارد. رک بودن بیش از اندازه دیگران را از شما دور میکند و ارتباط شما را با دیگران مختل میکند. این که در مورد هر چیز کوچکی نظرات مخرب بدهید دیگران را آزار میدهد؛ هر چقدر هم که گفتهی شما صحت داشتهباشد.
آیا رک بودن خوبه؟
همانطور که ذکر کردیم رک بودن در صورتی که با بی ادبی همراه نباشد، فواید زیادی را برای افراد به دنبال دارد. رک بودن باعث میشود دیگران از خواستههای شما آگاه شوند. همچنین با رک بودن به اندازه صداقت و حسن نیت خود را به دیگران نشان میدهید.
خدمات مشاوره فردی و یا مدیریت رابطه در مرکز مشاوره دکتر پدرام را بیشتر بشناسید… |